«Επισημοποίηση» της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ακόμη μία ανούσια κίνηση εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση χαρακτηρίζουντην επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά ως υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δύο πολύπειρα στελέχη με μεγάλη γνώση για τη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα και διαφορετικές πολιτικές καταβολές.

Ads

«Πιθανόν να κατάλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς ότι στην περίπτωση του κορονοϊού θα φάει τα μούτρα του και την έκανε διά της αναβαθμίσεως», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τέως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ενώ ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης δηλώνει: «Ολα αυτά δείχνουν ανευθυνότητα, προχειρότητα, βιασύνη. Τα κάνουν βιαστικά για να δείξουν ότι παράγουν έργο. Απλά επισημοποιούν το μπάχαλο της Γενικής Γραμματείας». Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος αναφέρονται στη μη αξιοκρατική τοποθέτησή του. «Τι θα κάνει ως υφυπουργός; Θα πάρει πέντε συμβούλους και θα βολέψει πενήντα άτομα, αλλά ουσιαστικά δεν θα κάνει τίποτα. Αναβάθμιση του Χαρδαλιά γίνεται και τίποτε άλλο. Τι θα κερδίσει η κυβέρνηση πέρα από εντυπώσεις; Μας έχετε ζαλίσει με εντυπώσεις. Ο φιλόδοξος Χαρδαλιάς πέτυχε αυτό που επιδίωκε. Εξάλλου δεν έχει πάει κατηγορούμενος κανένας υπουργός ή υφυπουργός», είπε ο τέως γενικός γραμματέας Γιάννης Ταφύλλης.

«Μετά την αναβάθμιση αυτή, συνδυαστικά με την από 13 Μαρτίου 2020 επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό, περνάει στη Δημόσια Διοίκηση το μήνυμα ότι η αριστεία και η αξιοκρατία παραγκωνίζονται. Εκείνο που προάγεται είναι μόνον να είσαι αρεστός στην κυβερνητική εξουσία», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπαρχηγός Ανδριανός Γκουρμπάτσης. «Δεν είχαν που δεν είχαν σχέδιο, έσκασε τώρα και ο κορονοϊός και τους έπιασε απροετοίμαστους. Νομίζουν ότι όλα μπορούν να τα αφήνουν στον αυτόματο πιλότο. Αυτοσχεδιάζουν. Ακουγα το σχέδιο “Αρτεμις” που προβλέπει τρία συντονιστικά κέντρα. Στο ένα στο υπουργείο θα εποπτεύουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ανέφεραν. Μα αυτά προβλέπονται από νόμο. Αρα τι έφτιαξαν; Τίποτα δεν έφτιαξαν.

»Στη δομή του Εθνικού Μηχανισμού δεν υπάρχει κανένας επιδημιολόγος. Τώρα στο κέντρο έχουν πυροσβέστες. Δηλαδή μπορούν οι πυροσβέστες να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση; Και τώρα που θα αναφέρεται ο Χαρδαλιάς στον πρωθυπουργό, πού θα ανήκει η Πυροσβεστική, που θέλει να πάρει μαζί του; Στον πρωθυπουργό ή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη; Μπάχαλο. Πιστεύω ότι θα χάσουν την μπάλα. Το καλοκαίρι έρχεται. Οι πυρκαγιές έρχονται. Και ο Χαρδαλιάς τι θα κοιτάει, τις πυρκαγιές ή τον κορονοϊό; Βλέπω κατάρρευση του συστήματος. Με το να γίνεται υφυπουργός επισημοποιείται το μπάχαλο».

Ads

Στην επιστολή που ο ίδιος έστειλε στον πρωθυπουργό επισήμαινε, εξάλλου, ότι μέχρι σήμερα ο γ.γ. δεν έχει κηρύξει τις επαπειλούμενες περιοχές σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης, «τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως λ.χ. η Βουλγαρία, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με λιγότερο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ζητούσε να ανασταλεί για ένα εξάμηνο ο πρόσφατος νόμος καθώς δεν λειτουργούν πολλά από τα προβλεπόμενα σε αυτόν όργανα.