Ξεκίνησε και επίσημα το νέο σχέδιο αστυνόμευσης της πρωτεύουσας, υπό την κωδική ονομασία «Ασφαλές Κέντρο», με πολύ-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, συνέντευξη Τύπου-διαμαρτυρία πραγματοποίησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, επισημαίνοντας πως «η εκστρατεία Ασφαλής Αθήνα είναι μια ρατσιστική αστυνομική επιχείρηση -σκούπα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της οργής των εργαζόμενων».

Ads

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι περιοχές που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πρώτες στον κατάλογο των χώρων που ελέγχθηκαν από μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και της Νομαρχίας Αθηνών, ήταν οι Αθηνάς, Σωκράτους, Γερανίου, Ερμού και οι πλατείες Ομόνοιας, Συντάγματος, Θεάτρου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά τους ελέγχους που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια, έγιναν περισσότερες από 130 κατασχέσεις προϊόντων που πωλούνταν παράνομα σε διάφορες οδούς της Αθήνας. Τα προϊόντα αυτά θα διαχωριστούν σε γνήσια και «μαϊμού». Τα γνήσια θα παραχωρηθούν στα ιδρύματα και στην Εκκλησία για τους άπορους και οι απομιμήσεις, αφού ελεγχθούν από ειδική επιτροπή, θα καταστραφούν. Παράλληλα, υπηρεσίες Υγειονομικού της Νομαρχίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων καθάρισαν κτίρια στα οποία έμεναν παράνομα μετανάστες, ενώ η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ελέγχουν τα οικονομικά των ιδιοκτητών των κτιρίων.

«Θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση ότι θα ανθίσει ξανά η ζωή στη Αθήνα αν εξαφανίσουμε τους φτωχούς, τους μετανάστες, τους άστεγους και τους εξαρτημένους από τους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης και τότε θα γεμίσει η Αθήνα τουρίστες, τα μαγαζιά πελάτες με χρήμα και οι γειτονιές θα πάψουν να είναι υποβαθμισμένες! Είναι η άλλη όψη του νομίσματος που λέει ότι για να βγούμε από τη κρίση πρέπει να σταματήσουμε τις απεργίες στα καράβια, τα καταστήματα, τα εργοστάσια, τα σχολεία και να δεχτούμε χωρίς διαμαρτυρία τα μέτρα που χαρίζουν δισεκατομμύρια στους εργοδότες», τονίζουν από την πλευρά τους εκπρόσωποι της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.

Ads

Όπως τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κατά τη συνέντευξη Τύπου, το σχέδιο «Ασφαλής Αθήνα» έλαβε την Παρασκευή «σάρκα και οστά με πογκρόμ ενάντια σε μικροπωλητές στην πλατεία Αγ. Νικολάου στα Πατήσια. Οι κλούβες της αστυνομίας είχαν σαν συνοδεία φασιστοειδή που κραύγαζαν υστερικά κατά των μικροπωλητών, ενώ αργά το βράδυ νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξεκινώντας από την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα εξαπέλυσαν πογκρόμ με ρόπαλα και μαχαίρια για να εκδιώξουν τους μικροπωλητές».

Αναφερόμενος στο θέμα των μικροπωλητών ο πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης σημείωσε ότι «στις γειτονιές που κλείνουν μαγαζιά, δεν υπάρχουν μικροπωλητές. Τα μαγαζιά κλείνουν από τα μεγαθήρια των πολυκαταστημάτων. Όσο για τα κέρδη των μικροπωλητών, δεν ξεπερνούν τα δυο ευρώ από κάθε πώληση», ενώ τόνισε πως το πρόβλημα της Αθήνας δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα.

«Θα πρέπει να απευθυνθούν σε αυτούς που μπορούν να διαχειρισθούν τα προβλήματα. Υπάρχουν χώροι και κτίρια του δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που παραμένουν άνεργοι. Αυτοί να αξιοποιηθούν. Θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες με τη σειρά τους να πάρουν πρωτοβουλίες για τη στέγαση των προσφύγων και την εκπαίδευση των παιδιών τους», σημείωσε.

«Μας προτείνει ο Βούγιας να συστρατευθούμε όλοι μαζί με την «Αγία Τριάδα» της ΕΛΑΣ, του Δήμου Αθήνας και του ΣΔΟΕ για να «σώσουμε τη πόλη από την εγκληματικότητα». Σοβαρά; Με την Αστυνομία της ζαρντινιέρας, των απαγωγών, των υποκλοπών, των διαπλοκών με τη μαφία, των βασανιστηρίων και των εκτελεστών του Αλέξη Γρηγορόπουλου;

Με το Δήμο της Αθήνας, της συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ που ρήμαξε τις γειτονιές, χάρισε κάθε ελεύθερο χώρο για να φτιαχτούν πολυκαταστήματα σαν κι αυτά που έκλεισαν χιλιάδες μικρομάγαζα, έκοψε δένδρα για να φτιάξουν οι φίλοι τους οι μεγαλοεργολάβοι πάρκινγκ, προσέλαβε δημοτικούς αστυνομικούς αντί για καθαριστές, νηπιαγωγούς, βρεφοκόμους, χάρισε δισεκατομμύρια σε φιέστες αντί για συντήρηση σχολείων; Η με το ΣΔΟΕ που δεν ξέρει για τους απατεώνες που έκλεψαν δισεκατομμύρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τους εργοδότες που δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές των εργαζομένων;», διερωτάται η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της και καλεί σε δυναμικό παρών στην Γενική Απεργία στις 29 Ιούνη και στο απεργιακό συλλαλητήριο.