Με πολύ θερμά λόγια και από τις δυο πλευρές έγινε η «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Οικονομικών. Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν «σύντροφοι και φίλοι» με το νέο υπουργό Οικονομικών να σημειώνει: «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο – να συζητάει όλος ο πλανήτης για μια βιώσιμη λύση – χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Όλοι μαζί, όλος ο λαός, πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, σήμερα το πρωί. 

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν κοινές αναφορές και στόχους. «Έχουμε κοινές ατραπούς από την πρώτη στιγμή της εκλογής της κυβέρνησής μας. Κοινοί στόχοι μας, όπως με όλους τους συναδέλφους της κυβέρνησης είναι το σπάσιμο του αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου της λιτότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αποτιμώντας το έργο του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, ο απερχόμενος υπουργός υποστήριξε ότι μία από τις πολύ σημαντικές εξελισσόμενες διαδικασίες στο υπουργείο είναι η επιχείρηση του ΣΔΟΕ με στόχο τον αλγοριθμικό έλεγχο για τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και εκτίμησε ότι αυτό θα καταφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή έως τον Σεπτέμβριο. 

Αναφορικά με τη δική του αποχώρηση σημειώσει ότι «σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες όχι στο δημοψήφισμα και πώς η κυβέρνηση θα το κεφαλαιοποιήσει». Τέλος για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι «αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι να ανάψουμε ένα κεράκι». 

Ads

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με το Γιάνη Βαρουφάκη «ήμασταν φίλοι πριν και θα είμαστε φίλοι όταν τελειώσουν όλα αυτά και θα γυρίσουμε στο πανεπιστήμιό μας». 

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές. Έχω μεγάλο τρακ και μεγάλη αγωνία» σημείωσε. 

«Όποιος δεν έχει τρακ δεν έχει και ταλέντο, είχε πει η Κατίνα Παξινού, έχω τρακ εύχομαι να έχω και ταλέντο. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε. Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ατομικιστής όσο του λένε, δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του φοβούμενος» πρόσθεσε. 

«Το μήνυμα της Κυριακής θα μείνει στην οικονομική ιστορία. Ένας λαός που έχει υποφέρει τόσα πολλά παρ’ όλη την πίεση και την κατάσταση στις τράπεζες και αυτό που έκαναν τα ΜΜΕ, τις πιέσεις στο χώρο δουλειάς, αντιστάθηκε και είπε ότι αξίζει αυτός ο τόπος κάτι καλύτερο. Έχει ταξικά χαρακτηριστικά αυτή η ψήφος. Οι άνθρωποι των μεσαίων στρωμάτων είπαν ότι θα εμπιστευτούμε μία κυβέρνηση που μπορεί να δώσει μία βιώσιμη λύση» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί μια λύση που δεν θα είναι βιώσιμη.