Αν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν ήταν το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης θα είχε δει ήδη την πόρτα της εξόδου στον ανασχηματισμό ή θα αποπεμπόταν τώρα με ηχηρό τρόπο για να χρεωθεί τις ευθύνες της κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Ads

Οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν αναθερμανθεί ιδιαίτερα προεκλογικά χάρη στη φιλία των συζύγων τους. Η Τζένη Μπαλατσινού φόρεσε νυφικό Zeus & Dione στο γάμο της για να τιμήσει τη Μαρέβα Μητσοτάκη αλλά στην πορεία του χρόνου απομακρύνθηκαν και αυτό προφανώς συνδέεται με τη δύσκολη συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας.

Ο Β. Κικίλιας υποβαθμίστηκε μια φορά όταν του πήραν αρμοδιότητες και τις έδωσαν στον αναπληρωτή του Β. Κοντοζαμάνη. Πρόσφατα όταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος ανέλαβε την ενημέρωση για το self testing και στη συνέχεια όταν δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας ερήμην του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χρεώνουν πολλά στον Β. Κικίλια σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στους νεοδημοκρατικούς κύκλους:

Ads
  • Ο υπουργός Υγείας κινείται αυτόνομα και δεν ζητά έγκριση από το πρωθυπουργικό γραφείο για κάθε απόφαση που έχει πολιτικό ή οικονομικό ενδιαφέρον, όπως συνηθίζεται.
  • Εχει στενή σχέση με τον Σ. Τσιόδρα και με αρκετά μέλη της επιτροπής με αποτέλεσμα να σηκώνει δικό του μπαϊράκι όταν το κρίνει σκόπιμο, όπως όταν προανήγγειλε το δεύτερο lockdown.
  • Ασχολείται δυναμικά με την επικοινωνία, όπως όταν ανακοίνωσε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, κάτι που αρκετές φορές εκλαμβάνεται ως ανταγωνιστικό προς τον πρωθυπουργό που θέλει να χρεώνεται όλα τα καλά και να αποστασιοποιείται από όλα τα κακά.
  • Δεν βρήκε τρόπο να συνεννοηθεί με τους ιδιώτες γιατρούς που αποτελούν προνομιακό εκλογικό κοινό για τη ΝΔ με αποτέλεσμα να γίνει η επιστράτευση και να υπάρξει δυσφορία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
  • Δεν έχει καλές σχέσεις με τον τοποτηρητή του Μεγάρου Μαξίμου Β. Κοντοζαμάνη με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργικότητα σε επίπεδο κορυφής στο υπουργείο Υγείας.
  • Δεν έχει σχέση εμπιστοσύνης ούτε με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά που έχει τακτική προσωπική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.
  • Εχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι έτοιμος να φύγει ανά πάσα στιγμή αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι κινείται ως δελφίνος.

Το βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να τον δουν να «κονταίνει» στις επόμενες εκλογές στην Α΄ Αθήνας και θα εύχονταν να τον ξεπεράσει σε σταυρούς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που θα κάνει το «ντεμπούτο» του σ αυτή την εκλογική περιφέρεια. Αλλά ο Β. Κικίλιας σίγουρα δεν είναι εύκολος εσωκομματικός αντίπαλος και οπωσδήποτε δεν σκοπεύει να βγει από τη μέση χωρίς θόρυβο.