«Υπερπλήρεις χώρους κράτησης» αλλά και κακές συνθήκες υγιεινής στα κέντρα κράτησης του Έβρου διαπιστώνει η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της. Ακόμα, καταγράφει τους τρόπους πίεσης για να μην υποβάλλουν οι μετανάστες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα 120 ασυνόδευτα ανήλικα που κρατούνται για εβδομάδες στο κέντρο κράτησης Φυλακίου-Κυπρίνου. Η οργάνωση ζητά η κατάσταση στην Ελλάδα να τεθεί ως επείγον θέμα στη προσεχή διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ads

Στην έκθεση «Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες», η οργάνωση υποστηρίζει πως στις αρχές Δεκεμβρίου, 120 ασυνόδευτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εννέα κοριτσιών, κρατούνταν για βδομάδες έως μήνες, σε δωμάτια που μοιραζόντουσαν στρώματα με συγκρατούμενους τους. Τα ασυνόδευτα ανήλικα κρατούνται από εβδομάδες έως μήνες μαζί με ενήλικες, ενώ σπάνια επιτρέπεται προαυλισμός.

Η οργάνωση τονίζει ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της, κελιά είχαν πλημμυρίσει με νερά αποχέτευσης από σπασμένες τουαλέτες, ενώ οι κρατούμενοι δεν χωράνε ούτε να ξαπλώσουν στο πάτωμα. Επίσης, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται σε κελιά μαζί με άντρες και πολλές φορές αντί για τουαλέτες τους οδηγούν οι φρουροί σε χωράφια. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν πως τα παιδιά κρατούνται μέχρι να βρεθεί θέση σε κάποιο κέντρο υποδοχής.

Η Human Rights Watch συστήνει στις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα στο άδειο κέντρο κράτησης στη Σάμο τους μετανάστες που βρίσκονται στους υπερπλήρεις χώρους κράτησης στον Έβρο. «Οι αρχές δήλωσαν την περασμένη χρονιά στη Human Rights Watch ότι μετέφεραν μετανάστες από τα νησιά στο Βορρά προκειμένου να αποφύγουν τον υπερπληθυσμό. Όμως τώρα είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθυσμό στο Βορρά, που δημιουργεί επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες», τονίζει η Simone Troller, ερευνήτρια της οργάνωσης.

Ads

Στο μεταξύ, η οργάνωση αναφέρει ότι ένας αιτών άσυλο από την Τουρκία κρατούνταν τέσσερις μήνες στον μικρό χώρο κράτησης στις Φέρρες, ενώ προσθέτει ότι ως μέτρο πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, όσοι καταθέτουν αίτηση για πολιτικό άσυλο κρατούνται περισσότερο από εκείνους που δέχονται απόφαση διοικητικής απέλασης και φεύγουν.

Όσον αφορά στην 175μελή μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης (RABIT) της Frontex, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις αρχές Νοεμβρίου, η Human Rights Watch ασκεί έντονη κριτική: «Η Frontex δεν μπορεί απλά να κλείσει τα μάτια στην ανθρωπιστική κρίση των αλλοδαπών στα ελληνικά σύνορα. Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι αξίες της ΕΕ απαιτούν να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι οι αλλοδαποί θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης».