«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ήδη ψηφισμένα μέτρα, τα οποία περικλείονται στο μεσοπρόθεσμο και στο πολυνομοσχέδιο. Για τον λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής του τομέα οικονομίας του κόμματος, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του 2012.

Ads

Ο κ Σταϊκούρας, αφού τονίζει ότι «με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2011 ήταν ένα χαμένο έτος για τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών, δεδομένου ότι υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους των βασικών μεγεθών της οικονομίας», αναφέρει σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012:

«Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και θα στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, με ρεαλιστικούς όμως όρους, κυρίως μέσω της περιστολής των δαπανών. Στηρίζει και θα στηρίξει την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Την πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».

«Άλλωστε, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό, πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση, την ταχύτητα της εφαρμογής και τη γενικότερη πρόοδο του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών. Κάτι το οποίο σταθερά η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ήδη τα  δύο τελευταία χρόνια».

Ads

«Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην αναγκαιότητα δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, προσανατολισμένη, όμως, στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτό, διότι οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μόνο με ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας». 

Σε σχολιασμό του προϋπολογισμού του 2012 προέβησαν και τα κόμματα του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κ. Αϊβαλιώτης, επεσήμανε: «Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δύσκολα ακόμα και από αυτά που περάσαμε ήδη. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Όμως, πρέπει να σταθούμε όρθιοι για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας».

Η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Το κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 εν μέσω ύφεσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ θα βαδίσει και πάλι στην πεπατημένη του εικονικού προϋπολογισμού και της σταθερής κατεύθυνσης περαιτέρω συμπίεσης των συνήθων υποζυγίων. Εκείνο που απαιτείται είναι η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων, για την ανάσχεση της ανεργίας και για την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας».