Λύση στο θρίλερ της τριμερούς συνάντησης κρουφής φαίνεται να δίνει από τις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Ads

«Βεβαίως και θα δω τον Τσίπρα εάν το θέλει», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής, ενώ στην ερώτηση για τις πιθανότητες διεξόδου στο ελληνικό ζήτημα απάντησε: «Οπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Η δήλωση Μέρκελ ήρθε μετά από πολύωρο θρίλερ για το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά απόψε η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ.

Λίγο νωρίτερα, στο Βερολίνο η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εάν το επιθυμεί ο έλληνας πρωθυπουργός». Η ίδια σημείωσε επίσης πως η κυρία Μέρκελ «δεν θέτει προϋποθέσεις για να γίνει η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα».

Ads

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι η Ανγκελα Μέρκελ «συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα»και ότι υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη». Η επισήμανση αυτή ήρθε μετά τα νέα δημοσιεύματα περί ρήγματος Μέρκελ – Σόιμπλε για την Ελλάδα και τη δήλωση του εκπροσώπου των γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) ότι ο Σόιμπλε βρίσκεται πλέον εκτός διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπυργείου Οικονομιών δήλωνε ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα βρίσκονται σε «καθοριστική φάση», διαμηνύοντας ωστόσο ότι «το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός κάθε συζήτησης για τη γερμανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έδιναν ως «κλεισμένη» την τριμερή συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα – Ολάντ, ενώ οι πληροφορίες την προσδιόριζαν γι απόψε, μετά το δείπνο της συνόδου κορυφής. Την πραγματοποίηση της συνάντηση έδιναν ως δεδομένη και γερμανικές πηγέ, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.

To πρωί υπήρξαν διαρροές, μέσω Reuters, από γάλλο αξιωματούχο που φέρεται να δήλωσε ότι το ραντεβού των τριών δεν έχει «κλειδώσει».