Μια «είδηση» που παρουσίασε ως «κλεμμένη» την φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την ηλεκτρονική του πλατφόρμα, διακινήθηκε τόσο από χρήστες του διαδικτύου όσο και από συγκεκριμένη μερίδα μέσων ενημέρωσης. 

Ads

Αφορμή στάθηκε ένα εξώφυλλο του περιοδικού «Alive» του 2014, στο οποίο φιλοξενείται το ίδιο νεαρό κορίτσι που έχει βαμμένα με χρώματα τα χέρια του, που πρωταγωνιστεί και στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Η φωτογραφία είναι παρόμοια. Έτσι χρήστες και «ρεπόρτερ», χρέωσαν «κλοπή» στον ΣΥΡΙΖΑ. 

image

image

Ads

Από την Κουμουνδούρου, απάντησαν ότι η φωτογραφία είναι αγορασμένη από site που πουλά φωτογραφίες και εφόσον την έχει αγοράσει έχει φυσικά και τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση της. Πράγματι πρόκειται για μια φωτογραφία της Τσέχας φωτογράφου Kuttelvaserova Stuchelova που πωλείται σε site όπως το shutterstock.com και το 123rf.com. Η ίδια φωτογράφος τράβηξε και τα δυο στιγμιότυπα στην ίδια φωτογράφηση. 

image

Οι χρήστες του διαδικτύου πάντως είναι… δαιμόνιοι. Πρόσεξαν και κάτι άλλο. Ότι το τελευταίο logo της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει παρά πολύ με το logo της αμερικανικής ακροδεξιάς «Alt Right». 

image

Άραγε είναι αντιγραφή ή απλή έμπνευση εξαιτίας και της αύξησης των ακροδεξιών στοιχείων εντός του κόμματος;