Όταν έχεις εκλογικό «αέρα» 9,5 μονάδων και εθνικές κάλπες σε έναν μήνα, ακόμη κι ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να εμφανίζεται στα τηλεπαράθυρα πιο… μετριοπαθής κι από τον Κωστή Χατζηδάκη. Κι όταν ο στόχος είναι η πάση δυνάμει και με κάθε τίμημα επάνοδος στην εξουσία, ακόμη και οι αρχιτέκτονες της πιο ακραίας πόλωσης μπορούν να ομνύουν στην «μετριοπάθεια» και στον στόχο της «ένωσης όλων των Ελλήνων».

Ads

Πρόκειται για την τακτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει τις επόμενες 30 ημέρες, έως τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία – μια τακτική, που ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με τα έως τώρα έργα και ημέρες του άξονα Μητσοτάκη – Σαμαρά – Γεωργιάδη αλλά κρίθηκε από τους επιτελείς της Πειραιώς ως η ασφαλέστερη οδός για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.

Το στίγμα και το μήνυμα έδωσε πρώτος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή, πανηγυρική συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ: Ζήτησε μετριοπάθεια, συνέστησε αποχή από κάθε κίνηση και δήλωση που μπορεί να πολώσει, και λάνσαρε την τακτική της «ειλικρίνειας» απέναντι στους πολίτες: «Παραμένουμε μετριοπαθείς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ο λόγος μας πρέπει να είναι μετριοπαθής. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και μετριοπαθείς έναντι των πολιτών». Και λίγο αργότερα, και αφού είχε προηγηθεί μια ακόμη σύσκεψη στο προεδρικό επιτελείο1 του Μοσχάτου παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά, φρόντισε να κάνει το μήνυμα ακόμη πιο καθαρό προς τους βουλευτές του στέλνοντας στα κινητά τους το εξής sms: «Σας ευχαριστώ για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί. Παρακαλώ να είμαστε προσεχτικοί, σεμνοί και συγκρατημένοι. Καλό αγώνα».

Η τακτική αυτή είναι το προϊόν των αναλύσεων που έχουν γίνει από χθες στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και της απόδοσης της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά τις αναλύσεις αυτές, στην ΝΔ θεωρούν ότι το μεγάλο τους στοίχημα εν όψει των πρόωρων εθνικών εκλογών είναι να μην επιτρέψουν την επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την πόλωση και την επικράτηση σκληρών διλημμάτων.

Ads

Ως εκ τούτου, η απόφαση που ελήφθη στις αλλεπάλληλες σημερινές συσκέψεις είναι ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας πριν από τις ευρωεκλογές, ότι σε πρώτο πλάνο θα παραμείνει σταθερά η θετική ατζέντα και πως το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να χτίζεται πάνω στο αφήγημα ότι «είναι ο πρωθυπουργός που έρχεται για να ενώσει και όχι να διχάσει τους έλληνες». Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος, επίδοξος πρωθυπουργός ακολουθείται και επιτηρείται από τους πρώτους διδάξαντες του εθνικού διχασμού και των ακροτήτων Αντώνη Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη είναι προφανής… λεπτομέρεια η οποία θα επιχειρηθεί να μην βρεθεί σε πρώτο πλάνο κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Όλα αυτά μπαίνουν στην υπηρεσία του υπέρτατου στόχου της ΝΔ αυτή την στιγμή που είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, ή τουλάχιστον του καθαρότερου δυνατού αποτελέσματος που θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθορίσει τους όρους της διακυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών. Ενδεικτική ήταν και εδώ η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη του να μην βάλουν αριθμητικούς και ποσοστιαίους στόχους για τις εκλογές, ούτε να μπουν σε σενάρια συνεργασιών: «Μένουμε», είπε, «σε αυτό που έχουμε πει, ότι ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις». Ως προς την ουσία τώρα του στόχου, η πρώτη εκτίμηση του επιτελείου της ΝΔ είναι πως η αυτοδυναμία παραμένει εφικτή, πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την δυναμική που θα διατηρήσουν, ή δεν θα διατηρήσουν, και στις εθνικές κάλπες τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη – ήτοι, εάν θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή ή όχι.