Tην απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας επικαλούμενη τον νέο Ποινικό Κώδικα. Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτικής αγωγής που σημειώνει ότι η απαλλαγή των χρυσαυγιτών απότελεί επιλογή της εισαγγελέος και όχι αναγκαστικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα. Η πολιτική αγωγή καταγγέλλει μάλιστα «θεσμική συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής».

Ads

Πιο συγκεκριμένα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής: «Όλη η πορεία της υπόθεσης του Συνεργείου (από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα) αναδεικνύει τη θεσμική συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και την ατομική ευθύνη κάθε πολίτη ξεχωριστά στην αντιμετώπισή της.

Στην απραξία των αστυνομικών δυνάμεων, που κάθονταν απέναντι από το Συνεργείο την ώρα που οι χρυσαυγίτες τα σπάζανε, αντιπαρατέθηκε η κινητοποίηση της κοινωνίας, εκείνων των επώνυμων ή ανώνυμων που κατέγραψαν, φωτογράφισαν, μάζεψαν πινακίδες, κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο για να βοηθήσουν. Στην ραθυμία των ανακριτικών υπαλλήλων που διερευνούσαν τις πλημμεληματικές πράξεις με τη δικογραφία να καταλήγει στο αρχείο αγνώστων δραστών, στάθηκε η επιμέλεια των ειδικών εφετών-ανακριτριών της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης που κυνήγησαν τις αποδεικτικές ουρές, ταυτοποίησαν το αμάξι του Λαγού, έδεσαν την κατηγορία και παρέπεμψαν τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο.

Και έτσι θα είναι και στο ακροατήριο: στην απροθυμία της εισαγγελέως να μπει στην ουσία της υπόθεσης, προτείνοντας με νομικούς συλλογισμούς – που ήταν δικής της επιλογής και όχι αναγκαστικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα όπως εσφαλμένα γράφεται, μπορεί να αντιταχθεί η απόφαση του δικαστηρίου, με μία δικαστική σύνθεση που μέχρι σήμερα έχει δείξει την πρόθεση να διερευνήσει σοβαρά και σε βάθος την υπόθεση (12 δικάσιμοι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα), συγκεντρώνοντας επιπλέον έγγραφα, εξετάζοντας μάρτυρες, κλπ, συμπληρώνοντας τις πλημμέλειες της προδικασίας. Σαν πολιτική αγωγή, ζητήσαμε από τους δικαστές να τελέσουν το καθήκον τους, με τον τρόπο και στο ύψος του πήχη που έθεσαν οι πολίτες. Η απόφαση – και η ατομική ευθύνη – είναι τώρα δική τους».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 9 κατηγορούμενους για την επίθεση που σημειώθηκε το 2013 είναι και οι πρώην βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Η επίθεση έγινε τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 2013 από ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε περίπου 50 μηχανές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περίπου 20 από τους συμμετέχοντες στη μοτοπορεία φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ’ αυτών κράνη, εισέβαλν στο «Συνεργείο» ενώ μέσα στον χώρο βρίσκονταν παιδιά που έκαναν μάθημα Αγγλικών. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής περιέγραψαν την αγριότητα με την οποία είχαν εισβάλλει οι χρυσαυγίτες μέσα στον χώρο, χτυπώντας, σπάζοντας και κατατρομοκρατώντας τα παιδάκια με τη δασκάλα τους, που είχαν κρυφτεί στην τουαλέτα για να σωθούν. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδωθεί στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου.