Απέρριψε η Alpha Bank την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε «ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

Ads

Ειδικότερα, σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Bank ανακοινώνει ότι:

«Στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα έγγραφη πρόταση της Εθνικής Τράπεζας περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της Alpha από την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

– Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank προς 8 μετοχές εκδόσεως της Εθνικής, και

Ads

– Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

Εν συνεχεία, η Alpha Bank υπέγραψε με την Εθνική σύμφωνο εμπιστευτικότητος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της Εθνικής, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

Κατ’ ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

Νωρίτερα, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε εκφραστεί θετικά για ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι δύο τράπεζες συγχωνεύονταν τότε θα δημιουργούνταν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα.