Στην έντονη κριτική τόσο των αρχαιολόγων όσο και των ξεναγών για τα σχέδια της κυβέρνησης ως προς την Ακρόπολη, εστιάζει δημοσίευμα της Guardian.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, γίνεται λόγος για ελιτισμό που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που αντιπροσωπεύει το σύμβολο της δημοκρατίας.

Αφού περιγράφεται η εμπειρία τουριστών που δεν κατόρθωσαν να ανέβουν στον Ιερό Βράχο και αντίκρισαν από απόσταση το μνημείο λόγω του πολύ κόσμου, καθώς και για την περυσινή κατάσταση που επικράτησε, με τους επισκέπτες να ανέρχονται σε 22.000 σε ημερήσια βάση, η Guardian μιλά για το κυβερνητικό σχέδιο για την περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση της Ακρόπολης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την παροχή ιδιωτικών ξεναγήσεων, παρακάμπτοντας τα πλήθη που περιμένουν, για να επισκεφθούν και να δουν από κοντά την Ακρόπολη.

Ads

Πριβέ ξεναγήσεις αξίας 5.000 ευρώ

Σύμφωνα με τη Guardian, η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα οδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους και θα περιηγούνται γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00, πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο του μνημείου, για να αποφευχθούν οι χιλιάδες που ανεβαίνουν κάθε ώρα στην Ακρόπολη.

Αναφέρονται μάλιστα οι δηλώσεις της Νικολέτας Βαλάκου, προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων η οποία υποστηρίζει ότι «Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό». Μάλιστα, η ίδια μιλά και για τη δυνατότητα πώλησης και σουβενίρ είτε ενός αντιγράφου νομίσματος είτε ενός αντιγράφου μικρού αγάλματος, προκειμένου αυτή εμπειρία να μένει αξέχαστη στον επισκέπτη.

Γι’ αυτές τις πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη, η Guardian αναφέρει ότι το αντίτιμο φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Ακρόπολη για λίγους

Το βρετανικό μέσο κάνει λόγο για ένα μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή, με αρχαιολόγους και ξεναγούς να ορθώνουν επικριτικές φωνές.

Στο δημοσίευμα υπάρχει η δήλωση της Δέσποινας Κουτσούμπα, αντιπροέδρου του Συλλόγου Αρχαιολόγων, η οποία εκφράζει την αντίθεσή της και λέει ότι «Το επόμενο είναι οι άνθρωποι να κάνουν προτάσεις γάμου και να πίνουν σαμπάνια εκεί ψηλά» και συνέχισε «Θα αισθάνονται ότι δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τόσα χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο».

Μια τέτοια ειδική μεταχείριση επιφυλάσσονταν μέχρι τώρα μόνο σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, ενώ το κοινό μπορεί να απολαύσει το μνημείο και κατά τις καλοκαιρινές πανσελήνους.

Για ελιτισμό κάνει λόγο και ο Κώστας Ζάμπας, επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου για 25 χρόνια.

Οι ξεναγοί επίσης εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών των τελευταίων χρόνων, μάλιστα ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους είπε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια το σωματείο μας ασκεί πιέσεις να ανοίγει νωρίτερα η Ακρόπολη λόγω της αλλαγής του καιρού. Μην ξεχνάτε, λόγω της έλλειψης σκιάς, κάνει πολύ περισσότερη ζέστη εκεί πάνω».