Την άποψη ότι κανένας ηγέτης δεν θα ήθελα να βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας διατυπώνει ο βρετανικός Guardian, αποδίδοντας την «άρνηση» αυτή στις ταυτόχρονες πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας  από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Απαισιόδοξος για το μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Guardian προβλέπει είτε θα προδώσει την ιδεολογία του είτε θα μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ.

Ads

«Οσο ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να εξασφαλίσει μία οικονομική σανίδα σωτηρίας για να κρατήσει την καταχρεωμένη χώρα ζωντανοί, οι σκληροπυρηνικοί στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης αύξησαν την πίεση. Σε μία εβδομάδα- τελεσίγραφο για την αποπληρωμή χρεών, ο πολιτικός που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ο προάγγελος του ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στο κατεστημένο, βρέθηκε εκεί που δεν θα ήθελε να είναι κανένας άλλος ηγέτης: ανάμεσα στους εξοργισμένους πιστωτές στο εξωτερικό και τους οργισμένους αμετανόητους στο εσωτερικό», γράφει ο Guardian.

Αναφερόμενος στην πίεση που ασκεί η δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη, ο Guardian αναφέρει πως αυτή είναι η τελευταία πράξη της κρίσης

«Ή ο Τσίπρας θα προδώσει τη δική του ιδεολογία για να αποτρέψει τη χρεοκοπία, υπαναχωρώντας από τις υποσχέσεις που τον έφεραν στην εξουσία, ή θα πέσει ως ο άνθρωπος που επέτρεψε στη χώρα του να κάνει κάτι που κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν έχει πράξει: να μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ. Είναι η στιγμή της αλήθειας, με τις συνέπειες να ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας», γράφει.

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επίσης βρετανικοί Financial Times που βλέπουν την επικείμενη δόση προς το ΔΝΤ να σπρώχνει την Ελλάδα στο «σημείο μηδέν» και να απειλεί την αξιοπιστία του ΔΝΤ.