Προσπάθεια παράνομης επαναπροώθησης η οποία τελικά ανακλήθηκε λόγω του μεγέθους του πλοίου και του αριθμού των προσφύγων που μετέφερε ήταν αυτό που οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ως μια από τις μεγαλύτερες διασώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στα ανοιχτά της Κρήτης, υποστηρίζει δημοσίευμα του Guardian.

Ads

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις ακτιβιστών από τις οποίες προκύπτει ότι  η Ελλάδα επιχείρησε να επαναπροωθήσει φορτηγό πλοίο που μετέφερε 382 μετανάστες. Το σκάφος ρυμουλκούνταν για τέσσερις ημέρες από την Ακτοφυλακή μετά από σήμα επείγουσας ανάγκης, πριν αναγκαστούν τελικά να το ελλιμενίσει στην Κω.

Η επιχείρηση που χαιρετίστηκε από τις αρχές ως μια από τις μεγαλύτερες διασώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο της τελευταίας δεκαετίας είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας παράνομης επαναπροώθησης πριν η ελληνική Ακτοφυλακή αναγκαστεί να αλλάξει τακτική, λόγω του μεγέθους του πλοίου, αναφέρεται στην ηλεκτρονική του έκδοση του Guardian.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα για επείγουσα βοήθεια στις 28 Οκτωβρίου, ανοιχτά της Κρήτης, καθώς προέκυψε πρόβλημα με την μηχανή. Στο πλοίο υπό τουρκική σημαία επέβαιναν Πακιστανοί, Αφγανοί και Σύριοι, σε μια εισροή αιτούντων άσυλου που είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

Ads

image

Οι μαρτυρίες

Ο επικεφαλής της νορβηγικής ΜΚΟ Aegean Boat Report, Τόμι Όλσεν, έλαβε από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου οπτικό υλικό από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια. Επίσης, στο υλικό του φαίνονται τα σκάφη της Ακτοφυλακής καθώς και οι ακτές της Κρήτης. Ο Όλσεν προβληματίστηκε από το γεγονός ότι οι αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν βρήκαν κανένα σκάφος και ότι ξεκίνησαν να ρυμουλκούν το σκάφος μακριά από τις ακτές της Κρήτης.

Οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν το πλοίο στις 29 Οκτωβρίου λέγοντας ότι είναι σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Κρήτης, ενώ η Αθήνα έκανε έκκληση στην Τουρκία να το πάρει πίσω. Τις επόμενες τρεις μέρες, το πλοίο ρυμουλκούνταν στο Αιγαίο με κατεύθυνση ανατολικά. Από το στίγμα που έπαιρνε ο Όλσεν, φαινόταν ότι το πλοίο έκανε μπρος-πίσω, καθώς από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής, που επετράπηκε στους μετανάστες να αποβιβαστούν στην Κω, το πλοίο διένυσε 500 χιλιόμετρα. Ο Όλσεν εκτιμά ότι οι αρχές παραιτήθηκαν από την επαναπροώθηση εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του πλοίου.

Ο Απόστολος Βεΐζης, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Intersos Hellas είπε ότι: «το εγγύτερο λιμάνι ήταν μερικά μίλια μακριά. Αντίθετα, κρατήθηκαν αδικαιολόγητα στο σκάφος για τέσσερις ημέρες, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες». Μεταξύ των μεταναστών ήταν 136 παιδιά, ενώ υπήρχαν και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. «Η έλλειψη ασφαλούς περάσματος στην Ευρώπη αναγκάζει τόσους ανθρώπους να επιλέγουν τόσο επικίνδυνες διαδρομές».

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Το υπουργείο Μετανάστευσης έριξε το φταίξιμο για την οδύσσεια των μεταναστών στην άρνηση της  Άγκυρας να δεχτεί το πλοίο πίσω. «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ζωηρά αρνηθεί τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις – αποδίδοντάς τες κατά μείζονα λόγο στην τουρκική προπαγάνδα- αλλά ο ηγέτης αποδέχεται ότι η διοίκηση επιλέγει “σκληρή αλλά δίκαιη” διαχείριση των συνόρων για την ασφάλεια των εξωτερικών ορίων της ΕΕ», γράφει χαρακτηριστικά η απεσταλμένη του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ.