Απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα, πέραν όσων έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. «Ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια παρέμβασής του στο τηλεοπτικό δελτίο του Mega.
 

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση για την εξεύρεση της δικαιότερης λύσης σχετικά με τη φορολογία ακινήτων και επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα αυτό. «Δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος στα ακίνητα», πάντως, τόνισε.
 
Ακόμη προανήγγειλε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, λέγοντας ότι αυτές θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές ώστε να αντικατοπτρίζουν ό,τι ισχύει σήμερα στην ελληνική αγορά ακινήτων.
 
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης σχετικά με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι «δεν  υπάρχει κανένας νέος φόρος».
 
«Κάνουν λάθος οι βουλευτές της ΝΔ, δεν πρόκειται να μπει νέος φόρος και την Τετάρτη εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση η οποία αγνοήθηκε», σημείωσε σχετικά. Νωρίτερα, οι Μ.Βορίδη και Κ.Μητσοτάκη είχαν κάνει λόγο για λάθος πολιτική και δήμευση των περιουσιών.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μείωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων όσο και ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία και ότι προτεραιότητα έχει η διάσωση της χώρας.
 
Επίσης ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της φορολογικής πολιτικής στα ακίνητα λέγοντας πως οι φόροι στην Ελλάδα είναι ανάλογοι με αυτούς στις άλλες χώρες.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο υπουργός απάντησε: «Προσπαθούμε αλλά δεν είναι εύκολο. Τους τελευταίους έξι μήνες 450 επώνυμοι μπήκαν φυλακή. Τι άλλο να κάνουμε;».
 
Τέλος ο υπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν την Παρασκευή: «Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε, θα γίνει πρώτα διάλογος».