Την αναβάθμιση των πλατειών Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ (ανέρχονται συνολικά σε περίπου 3 δις ευρώ για την περίοδο 2007-13), εξαγγέλλει μέσω του tvxs.gr ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος αναφέρεται σε επιπλέον δράσεις που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων, στην αναβάθμιση παραλιών και στην τουριστική προβολή του λεκανοπεδίου. Πάντως, ο ίδιος μιλάει για αργή πρόοδο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα ως προς τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, κάνει λόγο για εγγενείς γραφειοκρατικές αδυναμίες ή ανώριμες μελέτες και τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειών με τεχνογνωσία και διοικητική υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο νέο ρόλο τον οποίο ανέλαβαν από την 1η Ιουλίου.

Ads

Τι είδους αναπτυξιακά προγράμματα διαθέτει το ΕΣΠΑ για τις περιφέρειες;

Από 1ης Ιουλίου η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε τη διαχείριση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007-2013 που είναι μέρος του Ε.Σ.Π.Α., του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος που αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για τις Περιφέρειες και τη χώρα. Αναλαμβάνουμε το Πρόγραμμα σε ένα πραγματικά κομβικό χρονικό σημείο. Να μην ξεχνάμε ότι το Πρόγραμμα αφορά στη περίοδο 2007-2013 και ήδη διανύουμε το πέμπτο από το σύνολο των επτά ετών. Βεβαίως εκταμιεύσεις και απορροφήσεις μπορεί να γίνουν και μέχρι το 2015. Αυτό όμως δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι η απορροφητικότητα πρέπει να αυξηθεί για να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Σήμερα λοιπόν αναλαμβάνουμε ένα έργο που κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις του χρόνου χαρακτηρίζεται τιτάνιο.

Σε ποιο ύψος μπορούν να ανέλθουν τα αντίστοιχα κονδύλια;

Ads

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013 έχει προϋπολογισμό 3.051.000.000€. Από αυτά τα χρήματα ποσό 2.438.000.000€ προέρχεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το υπόλοιπο ποσό 613.000.000€ αποτελεί την εθνική συμμετοχή. Κατά συνέπεια το μέσο ποσοστό συγχρηματοδότησης του Προγράμματος είναι 79,91%.

Προβλέπονται και προγράμματα με χαρακτήρα κοινωνικής στήριξης τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν εν μέσω της σημερινής κρίσης;

Ο κοινωνικός χαρακτήρας δράσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση των ασθενών κοινωνικών στρωμάτων αποτελεί για εμάς υποχρέωση προς όλους τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Σήμερα οι αριθμοί που παρατίθενται καταδεικνύουν μια αργή πρόοδο που όμως δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στη πρόοδο και ευημερία των πολιτών. Κάθε παραπάνω Ευρώ που εμείς απορροφούμε από το ΠΕΠ, σημαίνει ότι αυτό το Ευρώ εισρέει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αναζητείται από το υστέρημα των μισθωτών και των συνταξιούχων. θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, που τον θεωρούμε ως κρίσιμο στοίχημα για τη ανακούφιση ευρύτερα των Ελλήνων πολιτών.

Ήταν έτοιμες οι περιφέρειες να αναλάβουν από την 1η Ιουλίου τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;

Οι Περιφέρειες πρέπει να τρέξουν σε έναν αγώνα μαραθωνίου δρόμου με τη δύναμη ενός δρομέα ταχύτητας. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντεπεξέλθουν. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση στήριξη των Περιφερειών, με τεχνογνωσία και διοικητική υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο τους ρόλο και να εγγυηθούν την επιτυχία αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει. Η ποιότητα ζωής των πολιτών δεν βελτιώνεται μόνο με λόγια.
Οι καθημερινές τους ανάγκες δεν καλύπτονται μόνο με τυπικού χαρακτήρα μεταφορά αρμοδιοτήτων. Να επαναλάβω αυτό που είπα και στη συνάντηση που είχαμε οι 13 Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες. Χρειάζεται να μικρύνει η απόσταση μεταξύ Υπουργείων και Περιφερειών και να υπάρχει συνοχή και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με στόχο την υιοθέτηση προτάσεων που θα απεμπλέκουν διαδικασίες, θα απλοποιούν καταστάσεις και θα βοηθούν εν τέλει την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που δεν είναι η ανακύκλωση της γραφειοκρατίας αλλά η παραγωγή αποτελέσματος και έργων με το μικρότερο δυνατό κόστος για το φορολογούμενο πολίτη. Και η μείωση αυτή θα προκύψει μόνο αν αυξήσουμε την αξιοποίηση των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έχουμε επιτύχει έτσι ένα διπλό στόχο: Θα εκτελέσουμε έργα για τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής και θα συμβάλλουμε στην τόνωση της εργασίας και της ανάπτυξης. Θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας. Και με τη συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να το πετύχουμε.


Πού έγκειται κατά τη γνώμη σας το στοίχημα για την απορρόφηση των συγκεκριμένων πόρων και ποιος είναι ο στόχος της περιφέρειας Αττικής έως τη λήξη του προγράμματος; Ο χρόνος είναι επαρκής;

Αναλαμβάνουμε ένα πραγματικά δύσκολο έργο και πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να πετύχουμε δύο ανελαστικούς ποσοτικούς στόχους απορρόφησης. Ο πρώτος αφορά την υποχρέωση του προγράμματος για συγκεκριμένο ύψος απορρόφησης, ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων μέσω αυτόματης αποδέσμευσης. Στα πλαίσια αυτού του στόχου αναλαμβάνουμε να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους τους φορείς που διαχειρίζονται τους υπόλοιπους πόρους του ΠΕΠ, ώστε να αυξήσουν τους ρυθμούς απορρόφησης. Κι αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε κατά κύριο λόγο δίνοντας πρώτοι εμείς το καλό παράδειγμα στην επιτάχυνση. Διότι ο δεύτερος στόχος που αφορά πια εμάς, είναι η υποχρέωση να έχουμε απορροφήσει συγκεκριμένα ποσά μέσα στο 2011, στα πλαίσια της συμφωνίας της χώρας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι μόνο οι δεσμεύσεις και οι ενδιάμεσες υποχρεώσεις εκταμιεύσεων που δυσκολεύουν το έργο, αλλά και οι εγγενείς γραφειοκρατικές αδυναμίες, οι ανωριμότητες των μελετών, η έλλειψη ενισχυμένων δομών στους τελικούς δικαιούχους. Μπορεί το στοίχημα να είναι μεγάλο αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε. Μια επιτυχία που γνωρίζουμε ότι θα σημαίνει ανάπτυξη για την Αττική. Τα μεγάλα έργα που έχουν σχεδιαστεί για υγρά και στερεά απόβλητα εξακολουθούν να αποτελούν για εμάς ένα σταθερό στόχο, όπως έχουμε τονίσει προεκλογικά.

Όμως είναι καιρός να υπάρξουν και νέοι προσανατολισμοί στο πρόγραμμα. Προσανατολισμοί που για εμάς ήταν και είναι σημείο αναφοράς. Δεν μπορεί η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και το παραλιακό μέτωπο, η τουριστική προβολή της Αττικής, η ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της ως πρωτεύουσας και επιχειρηματικού κέντρου να μην αποτελούν στόχους και επιλογές μας. Θα προσπαθήσουμε στο λίγο χρόνο που ουσιαστικά απομένει να θέσουμε σε νέα βάση τη ταυτότητα της Αττικής μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει τη σφραγίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και που θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Αττική.

Και μπορώ στο σημείο αυτό να σας αναγγείλω από εδώ ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε και να εντάξουμε στο ΠΕΠ προτάσεις για την αναβάθμιση πλατειών και δρόμων στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα της Πλατείας Θεάτρου στο ιστορικό Κέντρο, της πλατείας Αγίου Παντελεήμονα, της πλατείας Αττικής, και της οδού Αγορακρίτου καθώς και της Πλατείας Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πατήσια.

Σήμερα οι αριθμοί που παρατίθενται καταδεικνύουν μια αργή πρόοδο που όμως δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στη πρόοδο και ευημερία των πολιτών. Στόχος μας στο τέλος της θητείας μας είναι να ευημερήσουν όχι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι. Τώρα είναι η ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού με τη συμμετοχή της στη διαχείριση του ΕΣΠΑ αναδεικνύει το ρόλο της μέσα από το Καλλικράτη. Ένα ρόλο που μέσα από ένα σωστό Περιφερειακό Σχεδιασμό θα αναδείξει τη Περιφέρεια Αττικής σε πρωταθλητή της ανάπτυξης με εργαλείο το ΠΕΠ Αττικής.