Eπιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγράφει έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Η ΓΣΕΒΕΕ αναμένει εξαιτίας της όλο και βαθύτερη επιδείνωση της οικονομίας να χαθούν 60.000 θέσεις απασχόλησης μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους, ενώ τα λουκέτα θα είναι το επόμενο στάδιο για χιλιάδες επιχειρήσεις

Ads

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν από τη ΓΣΕΒΕΕ σε συνέντευξη Τύπου, ήδη το β’ εξάμηνο του 2009 χάθηκαν 110.000 θέσεις απασχόλησης με αποτέλεσμα στο 12μηνο Ιουλίου 2009 έως Ιούνιο του 2010 να κινδυνεύουν να χαθούν περισσότερες από 170.000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα «εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος γενικής στάσης πληρωμών» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος γι’ αυτό και σημείωσε ότι επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα «πυρόσβεσης», αλλά και αναπτυξιακής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, να διπλασιαστεί το ποσό που θα διατεθεί από το ΤΕΜΠΜΕ προς τις επιχειρήσεις για να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους και φορολογικές τους εισφορές, να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ειδικά για το 2010-2011 να υπάρξει ρύθμιση για εκπτώσεις προστίμων, να δοθούν φορολογικά κίνητρα για όσους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας με μείωση συντελεστών φορολόγησης κλπ.

Ads

Αρνητική είναι και η εξέλιξη της κατάστασης στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων καθώς το 70,7% των επιχειρήσεων είδε το τζίρο του να συρρικνώνεται κατά το 2ο εξάμηνο του 2009 με τα σημαντικότερα προβλήματα να παρατηρούνται στη μεταποίηση και στις μικρότερες επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 8 στους 10 επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη του τζίρου τους για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενώ ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς και για τη ζήτηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους να μειώνονται.

Σε ότι αφορά στη ρευστότητα για περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπεται περιορισμός της, ενώ περαιτέρω μείωση βλέπουν και στις παραγγελίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (54,1%).

Η όλη κατάσταση έχει επηρεάσει και τις επενδύσεις και μόλις το 8% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων τους επόμενους 6 μήνες.