Λάθος οι ΚΑΔ, μετάθεση αντί λύσης στις επιταγές, ασαφής «επιστρεπτέα προκαταβολή», απουσία μέτρων στήριξης της εργασίας, επίκληση μόνο του… πατριωτισμού τραπεζών και ΔΕΚΟ, όλα αυτά απαιτούν άμεσα συγκροτημένο διάλογο κυβέρνησης, παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων, μία τηλεδιάσκεψη μπορεί να δώσει λύσεις, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ads

Δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, όλα είναι απλώς μέτρα ανακούφισης, έπρεπε να συζητάμε με την κυβέρνηση πώς θα έχουμε τις λιγότερες απώλειες μετά. Είναι αλληλένδετα οι θέσεις εργασίας και οι ανοιχτές επιχειρήσεις, χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων, γιατί θα κλείσουν επιχειρήσεις που άντεξαν 10 χρόνια κρίση, συσσωρεύουν σήμερα υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίστοιχα, ένα μήνα πριν την πανδημία για 49% των νοικοκυριών κύριο εισόδημα ήταν η σύνταξη μέλους της οικογένειας, όχι μισθός ή επιχειρηματική αμοιβή, είπε ο κ. Καββαθάς, παραθέτοντας τα προβλήματα βασικών επιλογών της κυβέρνησης:

  • ΚΑΔ: Λάθος επιλογή, 30 χρόνια επιχειρηματίας εγώ δεν ήξερα ποιος είναι, δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε. Δημιουργούνται θέματα για τα εισοδήματα του 2019, αν υπάρχει μεγαλύτερος τζίρος από δευτερεύοντα ΚΑΔ. Επίσης, υπάρχουν ΚΑΔ που δεν έχουν μπει και έχουν πρόβλημα, συνεχώς στέλνουμε συνεχώς επιστολές για να ενταχθούν.
  • Επιταγές: Νομοθέτησαν απλώς δήλωση προβλήματος, όχι λύση, μεταθέτουν 75 ημέρες το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει δανειοδότηση των εκδοτών επιταγών με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο και κρατική εγγύηση, είναι φερέγγυοι κατά τεκμήριο πλέον, ώστε να μην μπλέξουν κομιστές και οπισθογράφοι μεταφέροντας το πρόβλημα.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες «προβληματικές» εξαιρούνται; Αν δεν έχουν κέρδη 2 στα 3 τελευταία χρόνια, αποκλείεται μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Θέσεις εργασίας: Πρέπει μετά την πανδημία να υπάρξει επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μηδενική προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2019, όλα αυτά επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.
  • Τράπεζες και ΔΕΚΟ: Να δοθεί και σε αυτές σαφής εντολή στήριξης των επιχειρήσεων, όχι να επαφιόμαστε στον… πατριωτισμό τους. Δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα εν μέσω κρίσης, να μεριμνήσει ο κ. Χατζηδάκης.

Ξαφνικά, λένε «είμαστε στην κανονικότητα, παίρνουμε μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς, ε, δεν είμαστε στην κανονικότητα. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε και αυτή την στιγμή δεν γίνεται διάλογος της κυβέρνησης με τις παραγωγικές τάξεις και τους κοινωνικούς εταίρους. Μπορούν να γίνουν σειρά κρίσιμων προσαρμογών, όπως για την ανάκληση εργαζόμενων από την αναστολή. Μία τηλεδιάσκεψη με τα αρμόδια υπουργεία μπορεί να δώσει λύσεις.

Ακούστε το PoadCast: