Σε κίνδυνο πτώχευσης βρίσκεται το 81% των επιχειρήσεων, εξαιτίας του νέου πτωχευτικού νόμου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά.

Ads

Σε συνέντευξή του στο ieidiseis, ο Γ. Καββαθάς επεσήμανε ότι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ισούται με κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην απώλειά της και μάλιστα με διαδικασίες fast track με μονομερή ενεργοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας από έναν εκ των πιστωτών.

«Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 81% των ελληνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως Κλάδου κινδυνεύουν να γίνουν υποψήφιοι πτωχοί. Οι επιχειρήσεις εστίασης που αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των επιχειρήσεων, δεν αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, άρα το 81% του Κλάδου είναι σε κίνδυνο» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Όσον αφορά στην πορεία του κλάδου της εστίασης μετά την άρση του lockdown, ο ίδιος εξήγησε ότι επαναλειτουργεί το 75% των επιχειρήσεων. «Όπως χαρακτηριστικά στην Πλάκα, στη  μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και γενικότερα στους τουριστικούς προορισμούς η επαναλειτουργία της εστίασης δεν έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ads

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας σε εσωτερικούς χώρους, της απαγόρευσης μουσικής και περιορισμοί του ωραρίου «δημιουργούν αρνητικές παραμέτρους επιστροφής στην κανονικότητα. Αν συνδυαστεί δε με την πολύ μειωμένη κίνηση σε επίπεδο τουρισμού, δημιουργείται αρνητικό εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες συνέπειες».

«Η εστίαση μετά την επανεκκίνηση της 3ης Μαΐου και μετά από 6μηνο lockdown επαναλειτουργεί με το 75% των επιχειρήσεων του Κλάδου. Είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση του Κλάδου είναι μια δύσκολη διαδικασία χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επανεκκίνηση, δεν καλύπτει το σύνολο του Κλάδου και από μόνο του δεν μπορεί να σώσει τον Κλάδο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους» είχε τονίσει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της με δέκα ερωταπαντήσεις γύρω από τον Πτωχευτικό Νόμο, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου.

«Η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες» είχε καταλήξει η ανακοίνωση.