Τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Νωρίτερα, ο κ. Ρέσλερ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Ρέσλερ – παρότι ήταν ένας από τους πρώτους ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν για ελεγχόμενη χρεοκοπία –  μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης τόνισε ότι η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης.

Ads

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες και τηνωριμότητα του Ελληνικού λαού και ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις επενδύσεις, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος ενώ ο Γερμανός Αντικαγκελάριος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους τους για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.

Ο Πρωθυπουργός, τέλος, ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται και ο Philipp Rösler εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση.

Ads

Συνάντηση Ρέσλερ-Χρυσοχοΐδη

«Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας» τόνισε. Οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν το μεσημέρι της Παρασκευής μνημόνιο συνεργασίας το οποίο -όπως είπε ο κ. Ρέσλερ- θα περιλαμβάνει τρία σημεία: διοικητική-τεχνική βοήθεια, επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων με γερμανικές επιχειρήσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν με 12% στο ελληνικό ΑΕΠ και παρουσιάζουν μια από τις μεγαλύτερες κερδοφορίας στην Ευρώπη. Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Ρέσλερ επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στο πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται ένας πολιτικός την κρίση, καθώς αντελήφθη ότι χρειάζεται συνεργασία, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία. Επανέλαβε δε, τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αλλαγές στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη γρήγορης προώθησης των μεταρρυθμίσεων για τη νομική ασφάλεια των επενδυτών υπογράμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας σε συνέδριο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ανέφερε επιπλέον ότι  στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αντιμετωπίζοντας το χρέος και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία. Ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους ανέφερε ότι η τρόικα έχει αναλάβει να ελέγξει την έκτασή του και εφόσον αποφασίσει ότι το χρέος είναι ελέγξιμο τότε «μπορούμε όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε με στόχο την πορεία προς την ανάπτυξη και την πορεία προς την ανταγωνιστικότητα».

Το μεγάλο πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και για να βρεθεί λύση σε αυτό το εμπόδιο, όπως ανέφερε, η γερμανική τράπεζα επενδύσεων είναι διατεθειμένη να διαθέσει πόρους προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί επενδυτές.

Μεταξύ, άλλων πάντως ανέφερε, ότι «στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για μια και μόνο μεταρρύθμιση που έγινε στο ασφαλιστικό σύστημα, το εύρος των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων έριξε την κυβέρνηση, ενώ στην Ελλάδα επιχειρούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα σε 4- 5 τομείς». Σημείωσε ως παραδείγματα επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων τα όσα έχουν γίνει στην υγεία, την οικονομία και το εργασιακό καθεστώς.

Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Γερμανό αντικαγκελάριο Φ. Ρέσλερ και θα υπογραφεί διμερής συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.