Στο Ιόνιο Πέλαγος δυτικά της Κέρκυρας βρίσκεται και πάλι το πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior III, απαιτώντας τον τερματισμό των σεισμικών ερευνών που διενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW COOK από τις 10 Φεβρουαρίου.

Ads

Οι ακτιβιστές που βρίσκονται στο Rainbow Warrior απαιτούν από τα ΕΛΠΕ να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και να προβούν άμεσα στην οριστική διακοπή των σεισμικών ερευνών που διενεργούν εντός της θαλάσσιας περιοχής «Ιόνιο».

Στην απευθείας επικοινωνία που είχε το πλοίο της οργάνωσης με το πλήρωμα του SW COOK, ενημερώθηκαν ότι οι σεισμικές εκρήξεις έχουν προσωρινά σταματήσει. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Greenpeace, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση και παρέπεμψαν στην εταιρεία.

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 3 εκβρασμοί ζιφιών στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Παρότι τα ζώα οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα με επιτυχία, οι ακτές της Κέρκυρας ερευνώνται για περισσότερες εκβρασμούς.

Η Greenpeace καταγγέλλει ότι τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν τις καταστροφικές σεισμικές εκρήξεις στο μπλοκ του «Ιονίου» για την ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «παραβλέποντας τη θλιβερή πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, αλλά και τις εκκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας για την επείγουσα αναστολή των σεισμικών ερευνών, τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν εμμονικά τις έρευνες πετρελαίου και ορυκτού αερίου, αγνοώντας τη σοβαρή απειλή που αποτελούν για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά στη Μεσόγειο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ads

Επισημαίνεται ότι με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις τον καλούν να ζητήσει από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» να διακόψει άμεσα τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται εδώ και μέρες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

image