Τον Ιούνιου του 2022 ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, η δίκη της αποκαλούμενης Greek Mafia. Πέντε μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβριου και ενώ είχαν ξεκινήσει οι απολογίες των κατηγορουμένων, η δίκη κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα, μετά από αίτηση αποχής που υπέβαλε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Ads

Η δίκη αφορά τα πλημμελήματα της υπόθεσης, τα οποία διαχωρίστηκαν από τα κακουργήματα για δικονομικούς λόγους. Όσον αφορά τα κακουργήματα, αναμένεται – σε άγνωστο χρόνο – να ξεκινήσει ξεχωριστή αποδεικτική διαδικασία αφού οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς στην πορισματική τους αναφορά πρότειναν την άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που μεταξύ άλλων αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιασμούς κτλ, σε βάρος 23 ατόμων.

Οι κατηγορούμενοι και τα «κεφάλια» της ΕΛΑΣ

Στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, με κίνδυνο να επιστρέψει στο μηδέν, κατηγορούμενοι, είναι 17 άτομα ανάμεσά τους υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα: Ένας Υποστράτηγος της ε.α., πρώην τμηματάρχης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία -ο οποίος ήταν και αυτός που με δήλωσή του «εξανάγκασε» τον πρόεδρο της έδρας να δηλώσει αίτηση αποχής, καθώς έθιξε την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά του, ένας Αντιστράτηγος της ε.α., πρώην διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ένας εν ενεργεία Ταξίαρχος, ένας πρώην αστυνομικός, τρεις δικηγόροι, ένας συνέταιρος του δολοφονημένου εμπλεκόμενου στην υπόθεση Δημήτρη Μάλαμα, ένας υπάλληλος του ίδου, σε παράνομο καζίνο και επτά ταμίες του κυκλώματος με τη μία εξ αυτών να είναι η λεγόμενη «Μαρίνα» η οποία όπως αποκάλυψε η ερευνητική ομάδα «Reporters United» φέρεται να είναι η ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής  που αναγνώρισε η 12χρονη από τον Κολωνό, μέρος δηλαδή που την εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος αλλά και ιδιοκτήτρια site γνωριμιών που εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού και σωματεμπορίας της Ηλιούπολης.

Ads

Η δίκη αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα. Βασικό στοιχείο της δικογραφίας είναι ένα πόρισμα 70 σελίδων της ΕΥΠ, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ακόμη και φωτογραφίες εμπλεκόμενων όπως ο το πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, να ανταλλάσσουν φακέλους με χρήματα σε εξωτερικούς χώρους.

Οι δολοφονίες που δεν εξιχνιάστηκαν

Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως τέσσερα από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας αποτελούν πια… ανεξιχνιαστες δολοφονίες.

► Σπύρος Παπαχρήστος

Την 1η Μαΐου του 2018, εκτελείται με πέντε σφαίρες από μικρού διαμετρήματος όπλο, έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στην Παλλήνη, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, απόστρατος αξιωματικός υπηρεσιών της Αστυνομίας όπως η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Ναρκωτικών και η ΕΚΑΜ, τιμημένος με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας, Σπύρος Παπαχρήστος.

Ο πρώην ΕΚΑΜίτης, είχε συστήσει εταιρεία σεκιούριτι και περιγραφόταν από τον Δημοσιογράφο και επίσης δολοφονηθέντα, Γ. Καραϊβάζ ως ο σύνδεσμος μεταξύ του υποκόσμου με επιφανείς επιχειρηματίες.

Μετά τη δολοφονία του, υπήρξε σύμφωνα με ρεπορτάζ του astinomiko.gr, αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα τηλέφωνα του θύματος: «Η Ασφάλεια Αττικής δέχτηκε αφόρητες πιέσεις για δύο πράγματα: πρώτον να μην “πειραχτούν” τα κινητά τηλέφωνα του θύματος, και το δεύτερο να μην γίνει κατ’ οίκον έρευνα, όπως θα έπρεπε να γίνει και γίνεται σε κάθε ανάλογη σοβαρή υπόθεση. Και πράγματι τίποτα από τα δύο αυτά δεν έγινε ποτέ, μέχρι τις 10 Ιουλίου του 2020 που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τα κινητά τηλέφωνα του Παπαχρήστου, «αποτελούν κάτι σαν την… Κιβωτό της Διαθήκης για την διαπλοκή μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, αστυνομικών και ροής του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Παπαχρήστος, φέρεται να αυτοκτόνησε με δύο σφαίρες τρία χρόνια μετά.

► Δημήτρης Μάλαμας

Ο Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν ο ταμίας του κυκλώματος, εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2019 μέσα στο αυτοκίνητό του, σταματημένος σε ένα φανάρι επί της λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι. Ο Μάλαμας φέρεται να ανέλαβε να ηνία, μετά τη δολοφονία Παπαχρήστου. Σύμφωνα με την ΕΥΠ, τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από τους ταμίες κατέληγαν σε αυτόν, ενώ μετέπειτα τα παρέδιδε ο ίδιος «σε απόστρατους αστυνομικούς και σε εν ενεργεία αστυνομικούς εξασφαλίζοντας την πλήρη κάλυψη των καταστημάτων με παράνομη δραστηριότητα που συμμετέχουν στο κύκλωμα». Ο ίδιος εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας και είχε επιχειρήσει μάλιστα να… αναλάβει και το κυλικείο της Βουλής.

► Δημήτρης Καπετανάκης

Ο Δημήτρης Καπετανάκης γνωστός και ως «Καπές», δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην οδό Υμηττού στα Βριλήσσια, με 28 σφαίρες από καλάσνικοφ στις 9 Δεκεμβρίου του 2020. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, η παράνομη δραστηριότητα του Καπετανάκη είχε ξεκινήσει σχεδόν 30 χρόνια πριν, κατά τη δεκαετία του 90 καθώς είχε συλληφθεί για παράνομη βία, περί όπλων, ένοπλη ληστεία, εγκληματική οργάνωση, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εκβίαση, μαστροπεία κατά συναυτουργία, σωματεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μεταφορά παράνομων αλλοδαπών και δολοφονία και άλλα.

► Γιώργος Καραϊβάζ

Το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021 δολοφονείται έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, ο δημοσιογράφος και αστυνομικός συντάκτης Γιώργος Καραϊβάζ. Οι εκτελεστές επέβαιναν σε μοτοσικλέτα – όπως και στην περίπτωση του Δημήτρη Μάλαμα – και πυροβόλησαν 13 φορές. Οι τρεις σφαίρες βρήκαν το αυτοκίνητό του. Ο δημοσιογράφος δέχτηκε συνολικά 10 σφαίρες, 6 στον θώρακα, 2 στο κεφάλι, μία στον λαιμό και μία στην αριστερή παλάμη.

Ο Γ. Καραϊβάζ, ο οποίος ήξερε τους άλλους τρεις δολοφονημένους και έλεγε ότι δουλειά του δημοσιογράφου είναι να μιλάει με όλους, έγραφε συστηματικά για την υπόθεση τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα τον κάνουν να φοβηθεί.

Γιατί η διαδικασία κινδύνευσε να ξεκινήσει από την αρχή

Από την έναρξή της, η ακροαματική διαδικασία διεκόπη αρκετές φορές, με τον δικηγόρο του πρώην στελέχους της Αντιτρομοκρατικής, Γιάγκο Λαμπίρη να θέτει συνεχώς το θέμα της εγκυρότητας των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Μάλιστα στο πλευρό του είχε και τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μεϊδάνη, ο οποίος έκανε λόγο για… «ανώνυμες καταγγελίες» αναφερόμενος στο πόρισμα της ΕΥΠ.

Το δικαστήριο, αφού τέθηκε θέμα γνησιότητάς των καταγραφών της ΕΥΠ από συνηγόρους υπεράσπισης, αποφάσισε με πλειοψηφία 2-1 παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα, ότι οι καταγραφές θεωρούνται γνήσιες αλλά θα εξεταστούν στην πορεία, αφού ακόμα δεν είναι στα χέρια των δικαστών καθώς το δικαστήριο είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών να προσκομίσει τις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης του 2016, όμως η Εισαγγελία απέστειλε τις εκθέσεις του 2017. Έτσι αφού η δίκη διεκόπη ξανά μέχρι η Εισαγγελία να στείλει τα σωστά έγγραφα, αντί αυτών έστειλε τρία USB τα οποία περιείχαν συνομιλίες από 27/5/2016 έως 31/12/2016.

Στη συνέχεια, κατά την τελευταία δικάσιμο και ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών μονοπωλούσε την επικαιρότητα, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην στελέχους της Αντιτρομοκρατικής, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τηλεφωνικές υποκλοπές να έγιναν το 2016 με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Pegasus επικαλούμενος ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, στην εφημερίδα «To Βήμα» και να σταλεί η δικογραφία στους εισαγγελείς του Πρωτοδικείου που κάνουν την έρευνα για τα παράνομα λογισμικά.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης αλλά και στην απολογία του πρώτου κατηγορούμενου. Τη στιγμή μάλιστα που επρόκειτο να ξεκινήσει η απολογία του πρώην στελέχους της Αντιτρομοκρατικής, ο συνήγορός του διέκοψε και πάλι τη διαδικασία διαβάζοντας μία επιστολή του εντολέα του στην οποία άφηνε υπαινιγμούς για αμεροληψία του προέδρου της έδρας.

«Κατά την διάταξη των άρθρων 332 και 333 ΚΠΔ οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που μετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο κτλ και δη ο διευθύνων τη συζήτηση ως αρχαιότερος και εμπειρότερος. Δυστυχώς ο διευθύνων τη συζήτηση έχει κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη μου για το απολύτως αντικειμενικό, απροκατάληπτο και αδιάβλητο της κρίσης το», αναφερόταν στην επιστολή με τον πρόεδρο να ρωτάει αν αυτή η δήλωσή συνοδεύεται από αίτημα εξαίρεσης, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε ότι υπέβαλε δήλωση αποχής, η οποία κατά την επόμενη δικάσιμο σχεδόν ένα μήνα μετά απορρίφθηκε με τη δίκη να συνεχίζει κανονικά και να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.