Ραντεβού στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική σύγκρουση μετά τις εκλογές δίνουν την Τρίτη, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ads

Είναι μια σύγκρουση στην οποία το μεν Μαξίμου προσέρχεται τελικά – και μετά από αρκετές πολιτικές ταλαντεύσεις – με «γραμμή Σαμαρά», ο δε ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αξιοποιήσει για να αποδείξει ότι αποκλειστική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θολώσει και να κουκουλώσει τις πραγματικές και μεγάλες διαστάσεις του σκάνδαλου Novartis μέσα από την – «παντελώς αστήρικτη», όπως χαρακτηρίζεται – θεωρία της «πολιτικής σκευωρίας».

Μετά την πολιτική – και ασταθή – απόφαση Μητσοτάκη να θέσει εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα μοναδικός κατηγορούμενος ως «σκευωρός» έχει απομείνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος θα είναι παρών στην συνεδρίαση της Τρίτης και η τοποθέτηση του, κατά τος πληροφορίες, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εγκαλείται για τέσσερα αδικήματα:

Ads
  • Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (είναι κακούργημα και επισύρει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη)
  • Πρόκληση και προσφορά σε τέλεση εγκλήματος»,
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος» και,
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία» (πλημμελήματα επισύρουν ποινή 2 έως 3 έτη φυλάκισης).

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Στους βουλευτές θα δοθεί ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τα τέσσερα «αδικήματα» για τα οποία κατηγορείται κι εκείνοι θα κληθούν να μαρκάρουν κάποια ή όλα εξ αυτών.

Με βάση αυτό το κατηγορητήριο, η κυβερνητική πλειοψηφία φέρεται πλέον να έχει αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση και θα φθάσει στην έκδοση πορίσματος – ενδεχομένως και σε παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο.

Εγκαταλείπεται δηλαδή, πλην απροόπτου, η αρχική πρόθεση Μητσοτάκη να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μετά από κάποιες συνεδριάσεις της προανακριτικής – μια κατεύθυνση που υποδεικνύουν στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για μια απόφαση την οποία πηγές της ΝΔ αποδίδουν στην κατάθεση της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για την οποία υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνει νέα στοιχεία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύθηκε και επιβλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντιμετώπισε με οργή την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης για παράκαμψη της υπόθεσης της «σκευωρίας» μέσα από την επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Κατά τις πληροφορίες η πίεση από τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτές της επιρροής του ήταν ασφυκτική προς το Μαξίμου προκειμένου «να πάει μέχρι τέλους» εάν όχι πλέον τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δε, επισημαίνουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στις 30 υπογραφές για την σύσταση της προανακριτικής τα ονόματα των βουλευτών της «ομάδας Σαμαρά» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, βάζοντας την σφραγίδα του πρώην πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν το κλίμα αυτό και θεωρούν ότι αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό την υπόθεση της προανακριτικής τόσο για να συγκαλύψει το σκάνδαλο της Novartis όσο και για να καλύψει επικοινωνιακά άλλα μεγάλα ζητήματα στα οποία αντιμετωπίζει πια προφανή προβλήματα, όπως το προσφυγικό και η οικονομία.

Με αυτό το δεδομένο την Τρίτη στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση θα πάει σε μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στηρίζοντας πλήρως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με βασικό επιχείρημα ότι η ΝΔ χτυπά τον πρώην υπουργό για να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του φαρμάκου και γιατί δεν τολμά να αγγίξει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν επίσης και θα τονίσουν το γεγονός ότι η θεωρία της «σκευωρίας» δεν βασίζεται σε κανένα ουσιαστικό στοιχείο παρά μόνο σε αμφιλεγόμενες καταθέσεις δικαστικών λειτουργών που είναι και οι ίδιοι υπόλογοι για τους χειρισμούς τους στην διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.