Το μείζον ζήτημα της «αστικής ευθύνης» σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, δηλαδή την υποχρέωση αποζημίωσης των ανθρώπων που ενδεχομένως να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, έθεσε ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γιώργος Ελευθερίου, μιλώντας στο κρητικό ραδιόφωνο 98,4, τονίζοντας πως η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς, ώστε η ίδια να γλιτώσει από την υποχρέωση της αποκατάστασης λόγω αμέλειας. 

Ads

«Το μείζον θέμα της αστικής ευθύνης των γιατρών που χειρίζονται ασθενείς με CoViD-19 σε συνθήκες πανδημίας, αναδεικνύει η οριακή κατάσταση στην οποία έχουν έρθει τα νοσοκομεία της χώρας» σημείωσε χωρακτηριστικά ο κ. Ελευθερίου και πρόσθεσε: «Είναι γεγονός ότι ο αριθμός διασωληνωμένων σε απλούς θαλάμους ή σε διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων, που περιμένουν για μέρες να βρουν ένα κρεβάτι σε πολυδύναμη ΜΕΘ είναι αρκετά αυξημένος και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, για το ποιος φέρει την ευθύνη. Είναι πιθανό συγγενείς θανόντων ασθενών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά θεραπόντων ιατρών».

«Η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι η αναπόφευκτη επιλογή – τρόπον τινά – του ποιος από τους διασωληνωμένους θα καταφέρει να βρει θέση σε μια κλίνη – από τις μη προς το παρόν υπάρχουσες – σε πολυδύναμη ΜΕΘ, γίνεται από τους γιατρούς», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θύμισε επίσης ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει ρίξει τη μπάλα στους γιατρούς. «Οι γιατροί αποφασίζουν ποιοι θα πάνε στη ΜΕΘ και ποιοι όχι. Αλλά πως θα αποφασίσει ο γιατρός όταν οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για όλους» διερωτάται. Ο ίδιος άφησε αιχμές και προσωπικά για τον υφυπουργό Βαίλη Κοντοζαμάνη που έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις καθιστώντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς υπεύθυνους για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν πλέον περιέλθει οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα δημόσια  νοσοκομεία.

Ads

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει προσφύγει με έγγραφό της στον Άρειο Πάγο και όπως δήλωσε ο κ. Ελευθερίου, ο ΠΙΣ, θα στηρίξει τις σχετικές ενέργειες. Επισήμανε δε ότι εδώ και πολύ καιρό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει να καλυφθούν από άποψη νομικής ευθύνης και οι γιατροί που θα εντάσσονταν στο ΕΣΥ, ως εθελοντές, καθώς και εκείνοι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα.  Τέλος ερωτηθείς για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ανέφερε πως «δεν υπήρχε ποτέ συγκεκριμένο σχέδιο, δεν ήξεραν πόσους γιατρούς ήθελαν».

Η αναφορά της ΟΕΝΓΕ στον Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχει προσφύγει με έγγραφό της στον Άρειο Πάγο για το  ζήτημα και όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Ελευθερίου, ο ΠΙΣ, θα στηρίξει τις σχετικές ενέργειες της Ομοσπονδίας.

Στο σχετικό κείμενο της αναφοράς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γ.γ. της Ομοσπονδίας, Παν. Παπανικολάου, περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στη διερεύνηση των στοιχείων. 

Στην αναφορά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας επισημαίνουν πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν».

Στην αναφορά ξεχωρίζει επίσης το σημείο που αναφέρει «τα όργανα του κράτους τα οποία ενεργούν, όπως λέγεται, με βάση τις προτάσεις των ειδικών, αν και στα λόγια αποδέχονται ότι πρόκειται για πανδημία, επιμένουν να την αντιμετωπίζουν με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εάν πράγματι αποδέχονταν ότι πρόκειται για πανδημία θα είχαν εισηγηθεί την επίταξη και των κλινικών του ιδιωτικού τομέα με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του».

«Η δική μας γνώμη είναι ότι τα όργανα της πολιτείας διαπράττουν με επιμονή αδικήματα όπως της έκθεσης και της παράβασης καθήκοντος. Ναι βέβαια θα αντιταχθεί, μα μπορεί να έχουν το σχετικό δόλο; Γιατί όχι, αφού επιμένουν να παραλείπουν πράξεις, που θα συνέβαλαν στην προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών όπως η επίταξη του ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και ειδικευόμενο έμψυχο δυναμικό ενώ ταυτόχρονα διατάσσουν μετακινήσει ιατρών άσχετων ειδικοτήτων να αντιμετωπίζουν ασθενείς covid 19» υπογραμμίζουν με νόημα.

Καταλήγοντας οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση της εισαγγελίας «πριν συντελεστεί το κακό».

Ολόκληρη η αναφορά

image
image
image