Στο 4,5% του ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αφήνοντας περιθώριο και για την καταβολή αναδρομικών αλλά και για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου του τρέχοντος έτους, προκύπτει ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο κατά 1 δις. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Μια τέτοια εξέλιξη με τη σειρά της, θα άνοιγε τον δρόμο για πολιτική και δημοσιονομική διαχείριση ενός «πακέτου» της τάξεως του 1,8- 2 δισ. ευρώ υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος, κρατώντας πάντα κάτι «στην άκρη» όπως συνέβη και πέρυσι για το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων από τη Eurostat.

Η γενική εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογιμού της Βουλής, όπως εκφράστηκε και από τον συντονιστή του, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, είναι πως η ελληνική οικονομία διατηρεί τα θετικά στοιχεία και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ανεργία σε πτωτική τροχιά και αύξηση των μισθών (2,6% στο δεύτερο τρίμηνο) ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι βελτιωμένη κατά περίπου 1 δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ads

Παρά τη θετική «μεγάλη εικόνα», σημαντικές εστίες αβεβαιότητας είναι ενεργές, με τον εκλογικό κύκλο και τις δικαστικές αποφάσεις καταβολής διεκδικήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων να βρίσκονται, λόγω επικαιρότητας, σε πρώτο πλάνο. Ειδικότερα, επισημαίνεται ο κίνδυνος δημοσιονομικών πιέσεων από μια δυσμενή νέα απόφαση του ΣτΕ στο θέμα των αναδρομικών των συντάξεων αλλά και του ίδιου του νόμου Κατρούγκαλου, αν τεθεί θέμα ίσης μεταχείρισης παλαιών και νέων συνταξιούχων, με τους δεύτερους να δικαιώνονται.

Ο κ. Κουτεντάκης, παρ’ ότι έκρουσε καμπανάκι κινδύνου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν έχει αμφισβητήσει μέσω παροχών τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Όσον αφορά στις δικαστικές αποφάσεις, επισήμανε τον κίνδυνο και τις «αδικίες» όπως σημειώνονται στην έκθεση αλλά εκτίμησε πως «δεν είναι πολύ πιθανό ένα τσουνάμι υποχρεώσεων το οποίο θα απειλούσε τους δημοσιονομικούς στόχους.