Σε θρίλερ εξελίσσεται η προεκλογική έρευνα των δημοσκόπων που δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ούτε τον νικητή των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, αλλά ούτε και ποια κόμματα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τελικά το φράγμα του 3% που ανοίγει την πόρτα της Βουλής. Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, που την Τετάρτη έδινε μπροστά την ΝΔ. Εντός Βουλής η ΛΑΕ, οριακά εντός και η Ένωση Κεντρών όπως και οι ΑΝΕΛ.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26% , έναντι του 25,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Την Τετάρτη τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στο 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 25,3%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 6,5% (από 5,5%), ΠΑΣΟΚ με 6% (από 5,3%), ΚΚΕ με 5,7% (από 5,1%), Ποτάμι με 4,4% (από 4,6%), Λαϊκή Ενότητα με 3,6% (από 4%), Ένωση Κεντρώων με 3,3% (από 3,2%), και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: σταθεροί στο 3%.

Το συνολικό ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ξέρουν, δεν θα ψηφίσουν και πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 14,4%, από 12,8% που ήταν την Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 45% προηγείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και με  42,9% ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.  Στο 40,2% η δημοτικότητα της τη Φώφης Γεννηματά, θετική άποψη έχει το 40,2% για τον Σταύρο Θεοδωράκη, το 28,4 για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 26,8% για τον Πάνο Καμμένο, το 22,1% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και το 11,5% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ads

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 60% με το 6% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στη Λαϊκή Ενότητα, το 5,5% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στη ΝΔ, το 2% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, το 2% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στο ΚΚΕ και
το 14% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, πηγαίνουν το 14% όσων ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες, το 12% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι, το 2,5% όσων ψήφισαν ΝΔ.

Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 80%, αυξημένη κατά 3 μονάδες από την Τετάρτη, με το 2,5% των ψηφοφόρων της να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και το 8,5% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Στη ΝΔ πηγαίνουν το 10% όσων ψήφισαν Το Ποτάμι, το 9% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή και το 5,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, διαφορά 5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών. Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΕΛ βρίσκονται στο όριο της εισόδου αλλά φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής. Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού «ψηφίζουν» οι ερωτηθέντες.

Ξανά μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, εμφανίζει η σημερινή δημοσκόπηση της Metron Analysis. Στη δημοσκοπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 0,4% της ΝΔ, ενώ στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας πριν από μία εβδομάδα το προβάδισμα είχε η ΝΔ με διαφορά 0,6%. Η δημοσκόπηση δίνει στην εκτίμηση ψήφου οριακό ποσοστό 3% στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζονται εκτός Βουλής τόσο οι ΑΝ.ΕΛ. όσο και η Λαϊκή Ενότητα.