«Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται πάντα στις κινήσεις της πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες ζητήσαμε την παρέμβαση των λεγόμενων μηχανισμών οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, είναι πολύ διστακτικές. Και ο πιο μικρός κίνδυνο τις φοβίζει. Φτάνει ένα άρθρο ή η δήλωση ενός ακαδημαϊκού, για να πέσουν σε βαθύτατη ανασφάλεια, και να ξεκινήσει η κερδοσκοπία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην ιταλική κρατική τηλεόραση, RAI.

Ads

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη». Το σχετικό -εκτενές- ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία μεταδόθηκε χθες το βράδυ. Ο απεσταλμένος του RAI στην Αθήνα ανέφερε: «Η θέληση της Ελλάδας να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τους τουρίστες, αποτελεί μόνον ένα μέρος της όλης πραγματικότητας. Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση της χώρας ακολουθεί την υποχρεωτική οδό των περικοπών, για να μπορέσει να σώσει την οικονομία». Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, σημειώνει ότι «δεν στέφονται κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά μιας πολιτικής που επιβάλλεται άνωθεν, και πλήττει περισσότερο τις συνέπειες, και λιγότερο της αιτίες της κρίσης αυτής».

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Ανδρέας Φιορεντίνος, δήλωσε ότι «η ελπίδα όλων είναι να μπορέσει να τελειώσει η σεζόν με μία συνολική κάμψη που να μην ξεπερνά το 10%».