«Όταν πρότεινα δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2011, ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λισαβόνα, σημειώνοντας παράλληλα πως «η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει».
 

Ads

«Όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Αλλά αυτή η συλλογική δράση, έλειπε. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική».
 
Για τον κ. Παπανδρέου, η κρίση δεν έχει τελειώσει.
 
«Ακόμα κι αν οι θυσίες ήταν απαραίτητες, έπρεπε να υπάρξουν μόνο για να μας δώσουν χρόνο για να αλλάξουμε, χρόνο για αλλαγή. Ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει τώρα αυτό το γεγονός», ανέφερε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
 
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε επίσης υπέρ της προοπτικής ενός εκλεγμένου Προέδρου της Ευρώπης.