Τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό στήριξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ άμεσα σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης όταν χρειαστεί» και διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως, σε περίπτωση που η ενεργοποίηση καταστεί αναγκαία, αν και οι διαδικασίες είναι γραφειοκρατικές, θα είναι άμεσες, ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί «ξεκρέμαστη».

Ads

Στην παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων του υπουργείου Οικονομικών κατά το πρώτο 6μηνο διακυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ επιτρέπουν στην Ελλάδα να κινητοποιηθεί άμεσα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση -με ή χωρίς τον μηχανισμό- η Ελλάδα να έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των αναγκών της τον Μάιο και πρόσθεσε πως η απόφαση χρήσης του μηχανισμού στήριξης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας και την πρόοδο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών.

Εξηγώντας τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από 1 έως 3 εβδομάδες, καθώς θα προηγηθεί η αίτηση ενεργοποίησης από την Ελλάδα, η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η απόφαση ανά χώρα. Αντιστοίχως, στο ΔΝΤ, η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Σχολιάζοντας, δε, την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Παπακωνστντίνου ανέφερε: «Δεν δαιμονοποιώ ούτε ενθουσιάζομαι με το ΔΝΤ, επιδιώκαμε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν διαφορετικά».

Ads

Όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε συγκρατημένα αισιόδοξη την προοπτική εκτέλεσής του, σημειώνοντας πως «ακόμα δεν έχουμε πλήρη απόδοση των μέτρων, αλλά μέχρι το τέλους του έτους θα έχουμε καταφέρει να είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει». Στη συνέχεια, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα λήψης επιπλέον μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομιών υπογράμμισε ότι για το α’ τρίμηνο του έτους οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν κατά 10%. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις δαπάνες, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 35% την τετραετία 2005 – 2008 έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 12%. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι βιώσιμη, συμπλήρωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η μείωση της δημόσιας σπατάλης αποτελεί «άμεση πρόκληση» που θα γίνει πραγματικότητα με την συμβολή του ΔΝΤ.

Ο έλεγχος υπουργείων, νοσοκομείων και ταμείων προβλέπει την τοποθέτηση δύο ιδιωτών ελεγκτών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη προϋπολογισμών τριετούς διάρκειας και θα παρακολουθούν την εκτέλεσή τους, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τέλος, προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την έναρξη καμπάνιας κατά της φοροδιαφυγής.

Ας σημειωθεί ότι, μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόϊκας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το πολύ μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

Υπερκαλύφθηκε με επιτόκιο 3,65% η νέα δημοπρασία έντοκων γραμματίων

Όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν από την παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Οικονομικών, η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων και συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές αντλώντας συνολικά ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Η νέα δημοπρασία έγινε υπό την πίεση που ασκεί η χθεσινή εκτόξευση του spread πάνω από τις 480μ.β. Το επιτόκιο στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 3,65%, έναντι 1,67% στην προηγούμενη έκδοση της 19ης Ιανουαρίου, ενώ ημερομηνία διακανονισμού των γραμματίων ορίστηκε η 23η Απριλίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε το Φεβρουάριο ανερχόμενο σε 3.253 εκατ. ευρώ έναντι 1.237 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009, κυρίως λόγω της εξέλιξης των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ), οι οποίες περιορίστηκαν σε 88 εκατ. ευρώ από 1.961 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2009.

Σχολιάζοντας τη σημερινή έκβαση της έκδοσης των εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου μειώθηκαν κάτω από 10 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει πρόβλημα κάλυψης του ποσού αυτού είτε προσφύγουμε στην αγορά είτε στο μηχανισμό», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να πετύχουμε άντληση ρευστότητας πολύ γρήγορα από τη στιγμή που θα προσφύγουμε στο μηχανισμό», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας ότι «απαιτείται μόνο η έγκριση της προσφυγής από την άτυπη σύνοδο του Eurogroup, η οποία θα γίνει πολύ γρήγορα εάν υπάρχει αίτημα ενεργοποίησης. Τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα σε μια με τρεις εβδομάδες».

«Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τόνισε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντική θεωρεί την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Μόνη κόκκινη γραμμή είναι το δημόσιο συμφέρον, με όρους κοινωνίας. Δεν διαπραγματευόμαστε την κοινωνική συνοχή», συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη, με επιτυχία πέρασε το «τεστ» το ελληνικό Δημόσιο, καθώς υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία των έντοκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων που εξέδωσε, αντλώντας ποσό ύψους 1,56 δισ. ευρώ.

Χθες η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου (spread) ξεπέρασε τις 480 μονάδες βάσης. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, αν η Ελλάδα προχωρούσε χθες στην έκδοση δεκαετών ομολόγων, το επιτόκιό τους θα διαμορφωνόταν στο 7,9%, που είναι το υψηλότερο από το έτος 1998. Η εκτίναξη αυτή μεταφράζεται σε 30% πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία -ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο του Ιράκ- σύμφωνα με τους Financial Times, που αποδίδουν το νέο ιστορικό υψηλό της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στην αναβολή της κρίσιμης συνάντησης της ΕΕ και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

«Ένας πιθανός δανεισμός της Ελλάδας με υψηλά επιτόκια θα καθιστούσε αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ. «Ωστόσο, η χορήγηση δανείων για τη διάσωσή της με υψηλά επιτόκια δεν έχει νόημα, γιατί θα καθιστούσε αδύνατη την ανάκαμψη», πρόσθεσε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

«Αν υπάρξει μια βοήθεια προς την Ελλάδα, θα έχει τη μορφή συντονισμένων πιστώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Άσμουσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση της προεγγραφής για ελληνικά ομόλογα «απορρίφθηκε».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε σήμερα στη δήλωση του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Axel Weber ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί έως 80 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας την εκτίμηση αυτή αυθαίρετη. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αφού υπενθύμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup προβλέπει τη διάθεση 30 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο μέσα από διμερή δάνεια, ποσό στο οποίο θα προστεθεί ενίσχυση και από το ΔΝΤ σε ένα συνολικό τριετές κοινό πρόγραμμα, τόνισε στη συνέχεια ότι κάθε πρόβλεψη για το δεύτερο και τον τρίτο χρόνο είναι αυθαίρετη.

Η βρετανική εφημερίδα Teleghraph γράφει: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Το σχέδιο αυτό δεν είναι εγγύηση για την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εγγύηση για τους Ευρωπαίους πιστωτές της που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των 391 δις εξωτερικού χρέους της Ελλάδας (163% του ΑΕΠ). Ως τέτοια, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στον μεγαλύτερης έκτασης κίνδυνο σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Η ΕΕ μεταθέτει τα βάρη πάνω στους φορολογούμενους, προκειμένου να αποτραπεί μια συστημική κρίση, ακριβώς όπως και με τις εγγυήσεις στις τράπεζες μετά από την κατάρρευση της Lehman».

Ως «απαράδεκτο μηχανισμό» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτεν Σούλτς το σύστημα δανεισμού προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας «μη διάσωσης», γνωστής ως «Bailout», ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους και έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στα κέρδη που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στο δανεισμό με 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με 3%.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι το δανειστικό επιτόκιο 5% για κράτος-μέλος της ευρωζώνης υπέρ της Ελλάδας συγκεκριμένα είναι «πάρα πολύ υψηλό». Όπως σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα από τους ευρωβουλευτές, για να διαπιστωθεί, εάν εκτιμά προσωπικά πως το δανειστικό επιτόκιο για την Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλό, παραδέχθηκε ότι έχει διαβουλευθεί πάνω στο ίδιο θέμα με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες. Ταυτόχρονα, ρητά παρέπεμψε, προκειμένου να δοθεί μία απάντηση, στην ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Από αύριο η έναρξη των διαβουλεύσεων

Στο μεταξύ, χθες έφθασαν στην Αθήνα τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Β. Ευρώπης. Οι διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ωστόσο δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από αύριο, Τετάρτη, οπότε θα φθάσουν – εάν η ηφαιστειακή τέφρα το επιτρέψει – και οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στην απόδοση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά και των μέτρων που προτίθεται να υιοθετήσει σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. της 16ης Φεβρουαρίου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα πάντως με τον πρώτο τεχνικό έλεγχο που διενήργησε το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα συγκέντρωσης των φόρων και των εισφορών των Ταμείων όσο και στην πληρωμή των δαπανών του Κράτους. Στο μικροσκόπιο των επιτηρητών βρέθηκαν το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκθεση, που θα αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση και η οποία αναμένεται μάλιστα να αξιοποιηθεί και στις διαβουλεύσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει το σημερινό Βήμα για το θέμα, το συμπέρασμα για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα οποία γνωρίζουν τι θα ζητήσει το Ταμείο είναι με δυο λόγια: «Χτίστε από την αρχή το υπουργείο και τις εφορίες».

Στο μεταξύ, στροφή 180 μοιρών έκανε χθες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., όσον αφορά την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πριν ένα μήνα δήλωνε πως «εφόσον δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι θα παίξουμε κι εμείς ανάποδα. Πηγαίνετε στο ΔΝΤ να τελειώσουμε και να βάλουμε ένα πρόγραμμα και να ξέρουμε ότι πρέπει να ξεχρεώσουμε έτσι κι έτσι», δήλωσε εχθές πως «το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος όμως λακκούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλλαν οι εταίροι βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απέξω».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, είπε σε χθεσινή συνέντευξή του πως «το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και δαίμονας», εκτιμώντας παράλληλα πως πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα να πέσουν τα spreads, καθώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης «δεν κατάφερε να πείσει τις αγορές».