«Η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργεί θέματα ηθικής τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επί της αρχής, κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως λογική» δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ταυτιζόμενος με την πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Ads
«Η παράταση [της αποπληρωμής των δανείων], αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο για αυτά που θα έπρεπε να γίνουν. Αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός από τη Φρανκφούρτη όπου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο.Ο κ Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έχει άτυπες συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν και τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνεται στους ομιλητές του Euro Finance Week.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιρλανδίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι αρκετά διαφορετική από τις άλλες χώρες, στην Ιρλανδία το πρόβλημα ήταν το τραπεζικό σύστημα. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις […] θα πρέπει να αποφασίσει [η Ιρλανδία] εάν θα ζητήσει βοήθεια ή όχι, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει. Στο τέλος της ημέρας, θα βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία [για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης]», εκτίμησε.
Ακόμη και εάν η Ιρλανδία αποφασίσει να αποδεχθεί τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών, τούτο δεν θα είναι αρκετό ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες περιμένουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε επίσης ο υπουργός Οικονομικών. «Ακόμη και εάν η Ιρλανδία αποδεχθεί τη βοήθεια, δεν θα αποτραπεί η συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος στο συνέδριο. «Οι αγορές συνεχίζουν να είναι ανήσυχες καθώς δεν έχουν πεισθεί ότι υπάρχουν λύσεις» μακροπρόθεσμα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει απαραιτήτως να συζητήσει σχετικά με έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης», τόνισε αφού όπως σημείωσε, «έχουμε φθάσει στο σημείο όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Η παράμετρος του χρόνου είναι καίριας σημασίας».
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως «Η Γερμανία δεν πιέζει την Ιρλανδία να αποδεχθεί βοήθεια από το δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ και έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στα σχέδια του Δουβλίνου για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών προβλημάτων». «Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις πολιτικές της ιρλανδικής κυβέρνησης και έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις θαρραλέες μεταρρυθμιστικές πολιτικές που περιέχονται στο τετραετές πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς αν η Γερμανία θέλει από την Ιρλανδία να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί από την ιρλανδική κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >