Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για το μέλλον του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» παραμένουν οι γονείς των παιδιών με καρδιοπάθειες.

Ads

«Παρ ́ολες τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, το θέμα ΔΕΝ είναι να απολογηθούμε εμείς, οι αγωνιώντες γονείς, αλλά οι αρμόδιοι: Θέλουν ή δεν θέλουν να λειτουργεί το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας κι αν ναι, ως τι; Ως παραπαίδι άλλων, μη δημόσιων Κέντρων, που θα ανοίγει και θα κλείνει κατά βούληση;». σημειώνουν σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους.

Οι γονείς παραθέτουν μια σειρά ερωτημάτων για τα οποία παραμένουν απάντηση:

«Γιατί πλήττουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία 10 χρόνια, το ΕΚΑΣΚΑΠ;

Ads

Γιατί επελέγη η μοναδική δημόσια Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα ως μονάδα covid και όχι κάποια άλλη από τις τόσες που υπάρχουν στα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α.Κυριακού»; Η μοναδική της ιδιότητα να βρίσκεται πλησίον αίθουσας χειρουργείου είναι ζωτικής σημασίας για τα καρδιοχειρουργημένα παιδιά (κάποια, πιθανότατα, θα βγουν με ανοιχτό στέρνο), ενώ η χειρουργική αίθουσα δεν είναι έτοιμη, μέχρι στιγμής, να υποδεχθεί κρούσμα cοvid.

Γιατί επέλεξαν να ακυρώσουν την λειτουργία ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και μάλιστα ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, έχοντας στον αντίποδα ως όφελος μόνο το ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ εμφάνισης κάποιου κρούσματος (εδώ και 3 μήνες κανενός!!!), που, άλλωστε, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε άλλες εντατικές; Αν δεν είναι άλλοθι το θέμα covid, τότε γιατί δεν μας ενημερώνουν για το πότε θα ξανανοίξει το Κέντρο; Γιατί, τέλος, δεν έχει αναπτυχθεί ούτε μία καινούρια κλίνη ΜΕΘ στο «Αγία Σοφία», εφόσον θέλουν να το κρατούν ως Νοσοκομείο αναφοράς;».

Ως προς το Ωνάσειο σημειώνουν ότι «δεν έχουμε καμία επιθυμία αντιπαράθεσης, διατηρούμε, όμως το δικαίωμα που μας δίνουν οι διεθνώς επικυρωμένες συμφωνίες για τα δικαιώματα των ασθενών να προτιμούμε για τα παιδιά μας τους γιατρούς που τα γνωρίζουν, τα έχουν εξετάσει και ξαναχειρουργήσει, έχουν τον ιατρικό μας φάκελο, κι όχι να μεταφέρονται, ερήμην μας, οι λίστες των παιδιών μας αλλού, πολλώ μάλλον όταν δεν συντρέχει ΚΑΝΕΝΑΣ σοβαρός λόγος να συμβεί το αντίθετο!

Επιπλέον, το Ωνάσειο δεν είναι Παιδιατρικό Νοσοκομείο όπως το Αγία Σοφία, όπου υπάρχουν ΟΛΕΣ οι ειδικότητες στην υπηρεσία των παιδιών μας, αποτελώντας την άριστη λύση για μας (έχει συμβεί παιδιά χειρουργημένα να επιστρέφουν στο «Αγία Σοφία» ή να μην μπορούν να χειρουργηθούν αν δεν αντιμετωπιστούν πρώτα από άλλες ειδικότητες στο Παίδων.

Τέλος, μας χαροποιεί η τωρινή δέσμευση του Ωνασείου για δωρεάν νοσηλεία ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που ως τώρα δεν ίσχυε, εξ όσων, όμως, γνωρίζουμε, αυτό συμβαίνει μόνο κατά την εισαγωγή και άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία και όχι για τις εξετάσεις και επισκέψεις προ εισαγωγής και επανελέγχου.».

Και καταλήγουν:

«Συμπερασματικά: Το ΕΚΑΣΚΑΠ είναι απαραίτητο και μοναδικό για την Ελλάδα. Ανοίξτε το ΤΩΡΑ, φροντίστε το κι αφήστε το να προσφέρει στα παιδιά μας!».