Tην ερχόμενη Δευτέρα, οι γονείς παιδιών με διαβήτη θα βρίσκονται έξω από το υπουργείο Υγείας στη 13.00 για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει  μέσω του ΕΟΠΠΥ, την αποζημίωση των αισθητήρων μέτρησης σακχάρου με οριζόντιο τρόπο. «Πρόκειται για καταστροφική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο ανήλικους και ενήλικους διαβητικούς. Επιβαρύνει με ένα κόστος 200-250 ευρώ τον μήνα τις οικογένειες» λέει μητέρα διαβητικού παιδιού στο tvxs.

Ads

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να καταργήσει την αποζημίωση που δινόταν μέχρι πρότινος, δημοσιεύθηκε εν μέσω καλοκαιριού, στις 8 Αυγούστου. Οι γονείς των διαβητικών παιδιών κινητοποιήθηκαν αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας το hashtag #cancelΦΕΚ4204 με την ταυτόχρονη συλλογή υπογραφών στο Avaaz.

Ειδικά στα παιδιά, η υπογλυκαιμία είναι μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ανά πάσα στιγμή της ημέρας και ακόμα χειρότερα της νύχτας. Η υπεργλυκαιμία οδηγεί σε διαβητική κετοξέωση, μία πολύ σοβαρή κατάσταση τοξικότητας για τον οργανισμό που επίσης οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων.

«Έχει αποδειχθεί ότι μόνο με την χρήση αντλίας ινσουλίνης και τον αισθητήρα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης μπορούμε να έχουμε άριστη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1 και μια ασφαλή ζωή για τα παιδιά μας μέρα και νύχτα» λέει η Έφη Λ. στο tvxs. 

Ads

«Οι αυξομειώσεις του σακχάρου επηρεάζουν όργανα του σώματος, όπως τα μάτια, την καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά, τα νεύρα και τα πόδια. Υπάρχουν μωρά που παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 1, που δεν μπορούν να μιλήσουν για να καταλάβουμε τι τους συμβαίνει. Στο δικό μου παιδί εμφανίστηκε στην ηλικία των 6 ετών. Για να πιει χυμό, για να φάει πρέπει να κάνει ινσουλίνη, αλλιώς κινδυνεύει. Φοράει λοιπόν την αντλία και τον αισθητήρα που του μετράει το ζάχαρο. Ο αισθητήρας εκπέμπει στην αντλία τα δεδομένα από το αίμα του παιδιού και μας δείχνει 24 ώρες πόσο ζάχαρο έχει το παιδί. Όταν αρχίζει και πέφτει το ζάχαρο, αρχίζει και δίνει σήμα επειδή είναι συνδεδεμένη με τον αισθητήρα, κι έτσι ξέρουμε πως θα σώσουμε τα παιδιά από την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία».

Η Έφη Λ. περιγράφει τον αγώνα των γονέων με διαβητικά παιδιά σε μια χώρα που δεν εξασφαλίζει νοσηλεύτριες σε όλα τα σχολεία.

«Οι αισθητήρες μέτρησης, ένα θαύμα της τεχνολογίας είναι απαραίτητοι ειδικά για τα παιδιά αν και έχουν σώσει και ζωές ενηλίκων. Η κυβέρνηση μας λέει πως όσοι δεν έχουν τα 200 ευρώ, τέλειωσαν. Γνωρίζετε  πόσες μητέρες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους γιατί δεν υπάρχουν νοσηλεύτριες στα σχολεία ώστε να προλάβουν επεισόδια; Ακόμα και με τους αισθητήρες, πρέπει κάποιος να είναι εκεί να ελέγχει πότε δίνουν σήμα. Φανταστείτε τα παιδιά στο σχολείο χωρίς αισθητήρες και χωρίς νοσηλεύτριες. Θα κατασκηνώνουμε έξω από τα σχολεία των παιδιών; Δεν μπορώ να διανοηθώ να κυκλοφορεί το παιδί μου χωρίς αισθητήρα. Θα φτάσουμε να κάνουμε αιμοκαθάρσεις ενώ η επιστήμη μας δίνει τα εργαλεία;».

Οι γονείς που προσπαθούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο από την πολιτεία και να ευαισθητοποιήσουν παράλληλα τους πολίτες, έχουν ανεβάσει το παρακάτω βίντεο στο you tube.

Το θέμα έχει αναδείξει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της:

«Για τα παιδιά των εργαζομένων, για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, δε θα είναι διαθέσιμα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη. Και εννοείται δεν περιμένουμε να αντιληφθεί το ελληνικό κράτος ότι θα γλυτώσει μελλοντικά το κόστος των νοσηλίων, των αιμοκαθάρσεων, των ενδοφθάλμιων ενέσεων και πανάκριβων θεραπειών πότε λειτουργούσε αλήθεια το κράτος έτσι για να το κάνει τώρα; – αλλά περιμένουμε το ελάχιστο και το αυτονόητο: τα λεφτά μας για τις κρατήσεις του ΕΟΠΥΥ να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν: στην υγεία μας! Τη λογική του “οποίος έχει να πάει στην ελεύθερη αγορά να αγοράσει ” την έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι ανασφάλιστοι διαβητικοί που καταταλαιπωρούνται για τα φάρμακα τους και τα αναλώσιμα, όπως και άλλοι που είχαν θεραπείες που, με αντίστοιχες πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, αναγκάζονται να ματώνουν οικονομικά κάθε μήνα για να φέρνουν επί πληρωμή από το εξωτερικό τα απαραίτητα αναλώσιμα τους. Αλήθεια, αυτή είναι η δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος που αντιπροσωπεύετε;

Ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μόνη διέξοδος.

ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΝΤΛΙΕΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ,ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ  ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ»

Σε επόμενο ρεπορτάζ του tvxs, το παρασκήνιο που οδήγησε την κυβέρνηση στην έκδοση του συγκεκριμένου ΦΕΚ.

image