Από τον Μάιο του 2017 στείλαμε γραπτώς τις ανησυχίες μας στην Εισαγγελία, δήλωσε σχετικά με την υπόθεση της Λέρου, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος. 

Ads

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Κώστας Γιαννόπουλος, είπε ότι τον Ιούλιο του 2017 τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Παίδων «βεβαίως μαζί με τη μητέρα – γεγονός που μας προβλημάτισε τότε». 

Ωστόσο, το πιο σοβαρό είναι ότι τότε το κορίτσι ζήτησε να παραμείνει σε ίδρυμα και να μην επιστρέψει στο σπίτι του. Και δεν εισακούστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του το νοσοκομείο υποστηρίζει πως, κατά την παιδοψυχιατρική εξέταση της 13χρονης -τότε- κοπέλας, δεν προέκυψαν ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έγκριση για την επιστροφή του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον δόθηκε με την προϋπόθεση να βρίσκεται η οικογένεια υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας Λέρου.

Ads

Αναλυτικά, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Η ανήλικη Μ.Δ. προ έτους προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας για παιδοψυχιατρική εκτίμηση και πλήρη ιατρικό έλεγχο, κατόπιν εκθέσεως της Κοινωνικής Υπηρεσίας Κ.Θ.Κ.Υ. Λέρου.

Κατά το διάστημα της νοσηλείας της ανήλικης στο Νοσοκομείο από τον ιατρικό έλεγχο δεν προέκυψε κάτι το παθολογικό. Από την παιδοψυχιατρική αξιολόγηση διαπιστώθηκαν συνθήκες ενδοοικογενειακής δυσλειτουργίας, μη συνδεόμενες με ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Το παιδί επέστρεψε στο οικογενειακό περιβάλλον με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Κω σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία της Λέρου και με την προϋπόθεση η ανήλικη να παρακολουθείται από Ψυχολόγο και η οικογένεια να βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας Λέρου».

Από την πλευρά του τώρα, ο δήμαρχος της Λέρου, Δημήτρης Κόλιας τόνισε πως δεν ισχύει ότι όλο το νησί γνώριζε και δεν έκανε τίποτα. 

«Κάνω έκκληση προς όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, να σεβαστούν πρωτίστως τις αθώες αυτές παιδικές ψυχές, και να μην παραπληροφορούν την κοινή γνώμη διαδίδοντας fake news, όπως για παράδειγμα ότι ολόκληρη η κοινωνία της Λέρου γνώριζε την κατάσταση και σιωπούσε». 

Διαβάστε επίσης – Λέρος: Ο θείος είχε καταγγείλει τους βιαστές γονείς

«Είναι δυνατόν σε ένα νησί με περίπου 8500 μόνιμο πληθυσμό να γνώριζαν οι κάτοικοι για ένα τέτοιο φρικιαστικό περιστατικό και να μην υπήρχαν καταγγελίες; Ίσως κάποιοι στο οικογενειακό περιβάλλον να γνώριζαν για ξυλοδαρμό, όμως η Λεριακή κοινωνία στην πλειοψηφία της, ούτε καν γνώριζε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ο κόσμος εδώ δεν ήξερε ούτε τα πρόσωπά τους, αφού δεν είχαν σχεδόν καμία επαφή με την κοινωνία».

«Η λεριακή κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές πράξεις των καθ’ ομολογία βιαστών – “γονέων”, η οποίες είναι αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέες» ανέφερε ο δήμαρχος Λέρου, επισημαίνοντας ότι, τις προηγούμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια κράτησης των “γονέων” – βιαστών στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, πολλοί αγανακτισμένοι κάτοικοι ήθελαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα, με ότι αυτό συνεπάγεται. «Ευτυχώς, με συζήτηση και πειθώ, στο τέλος επικράτησε η λογική και όχι ο νόμος της ζούγκλας, αποτρέποντας τα χειρότερα» τόνισε. 

Αυτή τη στιγμή κύριο μέλημα τόσο της δημοτικής Αρχής όσο και της κοινωνίας του νησιού στο σύνολό της αναφέρει ο Δημήτρης Κόλιας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, είναι η αποκατάσταση των παιδιών και η παροχή της καταλληλότερης επιστημονικής φροντίδας σε εξειδικευμένο κέντρο.

Σε αυτό το ιδιαίτερα λεπτό θέμα, τονίζει ο δήμαρχος, «ζητάω για ακόμα μια φορά τη συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη, την ψυχοθεραπευτική βοήθεια και την ιατρική φροντίδα των παιδιών».

Παρέμβαση Κοντονή για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις 

Την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και την άμεση και διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή τις πρόσφατες σοκαριστικές υποθέσεις που ήρθαν στο φως σε Λέρο και Ζάκυνθο.

Ο υπουργός στο χαιρετισμό του, σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσια διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κάλεσε τη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε αυτές τις υποθέσεις.

«Τα παιδιά, ως μια μεγάλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, αξιώνουν τον ίδιο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων τους, επιζητούν τη διαφύλαξη και προαγωγή των ελευθεριών τους, την προάσπιση των δυνατοτήτων τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικογένεια και η Πολιτεία οφείλουν να μεριμνούν για τα Δικαιώματα του παιδιού με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον τους» τόνισε ο κ. Κοντονής και συνέχισε:

«Τα δικαιώματα των παιδιών εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής έννομης τάξης. Από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας στην οποία πρωταρχικός σκοπός είναι η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων. Αποτελούν τη βάση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επίλυση κάθε είδους συγκρούσεων, αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτονομίας κάθε ανθρώπου».