Πληθαίνουν οι φωνές που χαρακτηρίζουν ως αναποτελεσματική την επιβαλλόμενη πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα. Μετά την Credit Suisse, που σε πρόσφατη έκθεσή της ανέλυε αν η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί τη λύση στην ελληνική κρίση χρέους, έρχεται η σειρά της Goldman Sachs. Η τελευταία επισημαίνει πως τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα κρίνονται πλέον, καθώς επιδεινώνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας την ύφεση.
 

Ads

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού το λεγόμενο «όριο ταχύτητας» σε επίπεδο δημοσιονομικής λιτότητας, πέρα από το οποίο οι περαιτέρω περικοπές αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές σε όρους μείωσης του ελλείμματος, εξαιτίας του αντίκτυπου στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα.
 
Παρόλα αυτά, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει τη χώρα για επίσπευση των μέτρων λιτότητας, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τις εισηγήσεις των πιστωτών για αυστηρότερη λιτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 
Ο λόγος είναι, καταρχάς, ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία είναι οχυρωμένες απέναντι στις επιπτώσεις μιας αρνητικής έκβασης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ούτε τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης είναι έτοιμα να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς, καταλήγει η GS, μια ανεξέλεγκτη έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι απευκταία για ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Περισσότερο ενδεδειγμένο για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αναφέρει η έκθεση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.
 
Η αύξηση του ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης θα βοηθούσε, επίσης, στον περιορισμό της λιτότητας, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε κάθε περίπτωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ήδη στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες, των οποίων η επίδραση στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνια», τονίζει η Goldman Sachs.
 
Τέλος, στην έκθεσή της εκτιμάται ότι το επόμενο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνικά πλευρά, υποστηρίζει.