Των συμφωνιών που είχε συνάψει το 2001 η Goldman Sachs με την Ελλάδα υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Τζέραλντ Κόριγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλες οι συναλλαγές που έγιναν εκείνη την περίοδο ήταν νόμιμες, τόνισε και πρόσθεσε πως αν και σήμερα ίσχυε η ίδια νομοθεσία θα το ξαναέκανε.

Ads

Ο ίδιος είπε πως οι συμφωνίες swaps που σύναψε η Τράπεζα με την Ελλάδα το 1998 και 1999, είχαν σαν βασικό στόχο να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μετατρέψει το δημόσιο χρέος από δολάρια σε ευρώ. «Αυτό ήταν το τίμημα για να γίνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ και να εισαγάγει το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι τόνισε σήμερα ενώπιον της μεικτής οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου πως η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs δεν παραβίασε καμιά νομοθεσία βοηθώντας την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματός της στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η παρέμβαση του προέδρου της Goldman Sachs έγινε στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης, με θέμα τη δημοσιονομική κρίση και τα διδάγματα από την περίπτωση της Ελλάδας. Στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε και ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος σημείωσε ότι από το 2008 που άλλαξε ο κανονισμός για τα swaps οι χώρες που έκαναν χρήση των Swaps έπρεπε να τα καταγράφουν και τόνισε πως ο ίδιος ζήτησε από τη Eurostat να προβεί σε μία έρευνα σε βάθος για τη χρήση των Swaps, ώστε το θέμα να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ads

Επίσης, ο διευθυντής της Eurostat διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του δεν συλλέγει η ίδια τα στατιστικά στοιχεία. Ασκεί ένα συντονιστικό ρόλο σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές που έχουν την κύρια ευθύνη κι εν συνεχεία τα επικυρώνει και τα δίνει στη δημοσιότητα. Ως προς τη χρήση των Swaps, o ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η υπηρεσία του έχει επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση που «μας βεβαίωνε παλαιότερα ότι η χρήση των παραγώγων είναι παράνομη». Σε αυτήν αρκεστήκαμε είπε ο κ. Ράντερμάχερ και προσέθεσε πως η Eurostat ασχολείται μόνο με τα δεδομένα του παρελθόντος και προβαίνει σε μεθοδολογικές επισκέψεις.

«Αυτό κάνουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια των στοιχείων που συλλέγουμε. Στα δεδομένα του 2009 διαπιστώσαμε σοβαρές παρατυπίες που οφείλονταν σε θεσμικές αδυναμίες και στον ανεπαρκή καταμερισμό των υπουργείων, καθώς και στην έλλειψη γραπτών εντολών από τα υπουργεία. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε χρήση παραγώγων για να κρύψει το χρέος της και συνεχίζουμε την έρευνα», είπε.