«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα Υγείας είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας, το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε», δήλωσε, μιλώντας  στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Ads

«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Δεν αποκλείεται κόλας να ανέβουν. Οι μεταλλάξεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση τους, καθώς, το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα», ανέφερε παράλληλα ο καθηγητής, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα δεδομένα, «από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση».

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», τόνισε ο κ. Γώγος, υπογραμμίζοντας ότι «με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων».

«Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία», συμπλήρωσε επίσης, ο καθηγητής.

Ads