“Είμαστε μακριά από την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο κορονοϊός είναι παρόν, και η εμβολιαστική κάλυψη παγκόσμια είναι πολύ χαμηλή” επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Ads

Το νέο κύμα σφραγίζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή η εξέλιξη κυρίως αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα.

Ωστόσο και εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν αλλά για μικρότερο διάστημα.

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας και ότι αυτό έχει κυρίως να κάνει κατά βάση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ads

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα ατομικής προστασιας και η χρήση της μάσκας για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αδιαμφισβήτητη και στην Ελλάδα καθώς εμφανίζεται στο 85% των ελέγχων, ενώ πρόβλημα θετικότητας υπάρχει σε αρκετά νησιά μας.

Αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς όπως ανέφερε υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες πριν, όπως και αύξηση των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω κορονοϊού σήμερα είναι 1872 σε σχέση με 961 τέσσερις εβδομάδες πριν.

Η κάλυψη των ΜΕΘ επίσης δημιουργεί προβληματισμό, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, στην επικράτεια κατειλημμένο είναι περίπου το 60%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο είναι 251 καθημερινά με αυξητικές τάσεις.

Ανέφερε ακόμα πως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος ο κ. Γώγος κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν τεστ πριν γυρίσουν από τις διακοπές τους. Επίσης κάλεσε τους υπεύθυνους να συνεχίσουν τους ελέγχους.

Ακόμα, κ. Γώγος έκανε έκκληση στο υπόλοιπο 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξει και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει μεταξύ άλλων ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι πρώτα από όλα ζήτημα συνείδησης.