Στις μυστικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Βρετανικού Μουσείου, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι «σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη (σ.σ. στο Λονδίνο), τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων».

Ads

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη» και προσθέτει:

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (…) από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο, περίπου 76 μ. λαξευμένης πέτρας που κάποτε βρισκόταν γύρω από τον Παρθενώνα, είπε ο γνώστης της ελληνικής θέσης».

image

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά (σ.σ. οι αρχαιότητες) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια», όπου θα επανενώνονταν με τα υπόλοιπα μέρη της ζωφόρου τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πληροφορίες από άτομο που γνώριζε τη διαπραγμάτευση και που επικαλούνται οι NYT, αναφέρουν ότι «ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παραταθεί, ώστε η ζωφόρος να παραμείνει στην Αθήνα».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο η Αθήνα θα προμήθευε το Βρετανικό Μουσείο με «μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «μια συμφωνία παραμένει πολύ μακριά», σε αντίθεση με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα οποία τον προηγούμενο καιρό αναφέρονταν εκτενώς στο ενδεχόμενο ανταλλαγής των Γλυπτών και επισημαίνει ότι το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί διαφορετική συμφωνία από αυτή που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

«Μέχρι στιγμής, ο Τζ. Όσμπορν (σ.σ. επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου) έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο» σημειώνουν οι ΝΥΤ προσθέτοντας ότι το Βρετανικό μουσείο «θα μπορούσε να προσφέρει έως και 1/3 των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συλλογή του».

«Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, περισσότερα θα σταλούν στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε η ίδια πηγή. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονται στην Ελλάδα θα αυξηθεί, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών» σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται και στα νομικά κολλήματα που προκύπτουν από τη Βρετανική νομοθεσία σχετικά με τη δυνατότητα οριστικής παραχώρησης των Γλυπτών.

«Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός εάν είναι “ακατάλληλα να διατηρηθούν”, αν και είναι ελεύθερο να δανείζει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα» σημειώνουν οι NYT ενώ αναφέρονται και στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν στο BBC ότι ενδεχόμενη επιστροφή των αρχαιοτήτων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα υπόλοιπα εκθέματα του βρετανικού μουσείου. «Η αποστολή τους πίσω (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι ένας επικίνδυνος δρόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, στη διεθνή συγκυρία σχετικά με την επιστροφή μουσειακών εκθεμάτων σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται και σε δηλώσεις της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα δανεισμού των Γλυπτών, παρά μόνο οριστικής επιστροφής τους.