Το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος χαρακτήρισε ένα τέτοιο σενάριο ως μια win-win κατάσταση.

Ads

Ο Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αιώνες.

«Είναι πολύ δύσκολο πρόβλημα για να λυθεί» δήλωσε ο Όσμπορν στο BBC Radio σήμερα, Πέμπτη (16/2). «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα δουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι ένα κέρδος τόσο για την Ελλάδα όσο και για εμάς», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με δανεισμό, απάντησε:

«Αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν παρανόμως από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια πράξη του κοινοβουλίου, και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το Βρετανικό Μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα, μια συνεργασία “Παρθενώνα” αν θέλετε, και αυτές οι εποικοδομητικές συζητήσεις γίνονται. Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Αλλά ξέρετε, η άποψή μου είναι ότι είναι καλύτερα να έχεις προσπαθήσει και να έχεις αποτύχει παρά να μην έχεις προσπαθήσει καθόλου» είπε χαρακτηριστικά.