«Έχω θέσει δύο επίμονα ερωτήματα στον Σόιμπλε, τα οποία ακόμα δε μου έχει απαντήσει», τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα. «Η διεκδίκηση μέσω νομικών διαδικασιών δεν είναι η καλύτερη που μπορεί να γίνει, το θέμα είναι πολιτικό. Και το δικαστήριο της Χάγης έδωσε διέξοδο στην πολιτική λύση του προβλήματος», υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος.

Ads

Μιλώντας στον ρ/σ στο Κόκκινο με τον Κώστα Σαββόπουλο, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόνισε ότι «η πολιτική λύση είναι μία: Ζητάμε σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία. Ως νομότυπη η Γερμανία μόλις υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα, και χωρίς να το ζητήσουμε, θα πραγματώσει τις οφειλές της με την Ελλάδα. Και επειδή ξέρει ότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει, γι’ αυτό το λόγο έχει αντικαταστήσει τη συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα με ένα σύμφωνο δικής της έμπνευσης, ότι δε βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Συνεπώς η αιχμή του δόρατός μας είναι να υπογράψει συνθήκη ειρήνης η Γερμανία με την Ελλάδα».

Στη συνέχεια θύμισε τα δύο ερωτήματα που έχει θέσει επανειλημμένως στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος ακόμα δεν έχει απαντήσει. «Λέει ο Σόιμπλε ότι το θέμα είναι λήξαν και πρέπει να τελειώσει. Έτσι όμως παραδέχεται ότι υπάρχει θέμα. Το πρώτο μου ερώτημα είναι: πότε έληξε και πώς έληξε;», είπε. «Λέει επίσης ο Σόιμπλε να αφήσουμε το παρελθόν και να δούμε το μέλλον. Εδώ και έξι μήνες αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, όχι να αποζημιώσει αλλά να τα συνταξιοδοτήσει στον αιώνα των άπαντα, τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εβραϊκής καταγωγής που ζουν στο Ισραήλ, τους απογόνους των θυμάτων. Ρωτάω τον Σόιμπλε, αυτό είναι παρελθόν ή μέλλον;Ακόμα δεν μου έχει απαντήσει», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς σημερινό δημοσίευμα του Spiegel που υποστηρίζει να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το Δίστομο στα θύματα, και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε χαρακτηριστικά«Αυτό είναι μια μπαρούφα του Spiegel, γιατί ξέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση δε θα το κάνει ποτέ. Λοιπόν, την προκαλώ να το κάνει».

Ads

Καταλήγοντας σημείωσε ότι δέχεται μηνύματα συμπαράστασης από παντού για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.