Σε περιοχή του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική σε τμήμα της παραλίας μεταξύ Χανιώτης και Πευκοχωρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί επιχείρηση κατεδάφισης περιφράξεων που εμποδίζουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα. 

Ads

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της κατά τόπου Πολεοδομίας και κάτοικοι της περιοχής. Επί χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για ένα θαλάσσιο μέτωπο μήκους ενός χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, την ώρα που ο νόμος Τρίτση προβλέπει διόδους προς την ακτή ανά 300 μέτρα. 

Οι αγώνες τους ξεκίνησαν το 2006 όταν οι περίοικοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από καταστροφική πυρκαγιά δεν μπορούσαν να βρουν δρόμο προς τη θάλασσα.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», πρόκειται για περίφραξη μεταξύ δύο ιδιοκτητών. «Υπήρξαν αντιδράσεις. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει πριν από περίπου 4 χρόνια με καταγγελίες που είχαμε από κατοίκους», εξήγησε ο κ. Κοντός και συνέχισε: 

Ads

«Οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο με την απόφαση που έβγαλε ο Γενικός Γραμματέας για την κατεδάφιση. Έγινε μια πρώτη προσπάθεια το Μάιο αλλά ένας εκ των δυο ιδιοκτητών προσκόμισε ορισμένα έγγραφα, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της εκτέλεσης της κατεδάφισης. Όταν η αρμόδια πολεοδομία όμως, έλεγξε τα έγγραφα, αποφάνθηκε ότι δεν ισχύουν, και έτσι αύριο προχωράμε κανονικά στην απομάκρυνση της περίφραξης και διάνοιξης διόδου».

«Ήταν μεν προγραμματισμένο αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα τραγικά γεγονότα επισπεύσαμε τη διαδικασία και το κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι», υπογράμμισε ο κ. Κοντός, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την τρίτη διάνοιξη στην περιοχή της Κασσάνδρας τα τελευταία χρόνια και ότι στόχος είναι να υπάρχουν δίοδοι ανά 300 – 350 μέτρα, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση, αιγιαλούς και ρέματα και στην Αττική στον απόηχο της τραγωδίας που έζησε συνολικά η χώρα και ειδικά η Αττική από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις 23 Ιουλίου. Χθες υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η σχετική τροπολογία που απλοποιεί την αντιμετώπιση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών, καθώς και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Οι διατάξεις υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και στις δύο περιπτώσεις, καθώς και τη Χρυσή Αυγή που καταψήφισε την επίσπευση κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων.

Στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλε τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη που έμειναν ανεκτέλεστες για 20 χρόνια στα γραφεία υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ακίνητο που βρήκαν φριχτό θάνατο 27 συμπολίτες μας στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ο κ. Φάμελλος αποκάλυψε ότι αποτελεί καταπατημένη δασική έκταση του Δημοσίου, χαρακτηρισμένη ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων, όπου ισχύει απαγόρευση ανέγερσης κατοικίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι στη διάθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αυτή την στιγμή βρίσκονται τελεσίδικες κατεδαφίσεις 2.500 ακινήτων σε δάση και 700 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων σε παραλίες και αιγιαλούς.

Άμεσα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί λίστα με τις προτεραιότητες των κτισμάτων που θα κατεδαφιστούν, όπως ανέφεραν στην κοινή συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα