«Η Λέσβος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα», τόνισε.

Ads

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Λέσβο και στα κέντρα υποδοχής στην Αθήνα ο κ. Γκουτέρες είπε ότι οι άνθρωποι δέχονται φροντίδα και ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του «και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση, έχει ευθύνη, δήλωσε επίσης ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ. Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε σοκαρισμένος από το θέαμα των λέμβων μιας χρήσης που αντίκρυσε στη Μυτιλήνη, την οποία επισκέφθηκε το Σάββατο, και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην φοβάται την εισροή προσφύγων, γιατί -όπως είπε- οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν προς άλλες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε πως η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μία δύσκολη κατάσταση «αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», συμπληρώνοντας, ότι στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, «αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα».

Ads

Αναφορικά με την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, καθώς σαν λαός έχουμε την εμπειρία των προσφύγων μιας και στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο, ως πρόσφυγες. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται».