Ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Στη δήλωσή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γκουαλτγιέρι κάνει λόγο για αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ελπίζουμε, συνέχισε, ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς, περιλαμβάνοντας μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε ακόμη ότι μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση θα συνέβαλε επίσης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίες για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», σημείωσε.

Κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμαναν ότι παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχει απευθείας στη διαπραγμάτευση, ο ελεγκτικός του ρόλος μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι Ευρωβουλευτές της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η ελάφρυνση το ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Άσκησε κριτική στις πολιτικές των τελευταίων χρόνων τονίζοντας ότι αυτές επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Η Ελλάδα, προσέθεσε, βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.