«Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης, γιατί θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι εδώ η εποπτεία και η επιτήρηση» ανέφερε σε παρέμβασή του στον ραδιοσταθμό «news247» ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Ads

Αναφορικά με την παρατήρηση ότι θα «υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας», ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος επισήμανε ότι «οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, συν μια σειρά προνομοθετημένων μέτρων που είναι να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

«Καθαρή έξοδος για τον λαό θα σήμαινε να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, να ανακτηθούν οι τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός», είπε ο κ. Γκιόκας προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «όχι μόνο δεν υπάρχει», αλλά πέραν των νέων μέτρων, «υπάρχει και η δέσμευση που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν οι εταίροι της κυβέρνησης, η ΕΕ και το ΔΝΤ ότι οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να συνεχιστούν».

Υπενθύμισε ότι τα μνημόνια «ήταν η στρατηγική της ΕΕ, οι αναδιαρθρώσεις που είχε ανάγκη το κεφάλαιο και οι οποίες είχαν αποφασιστεί πολύ πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και την υλοποίηση των μνημονίων, είναι μέτρα που σε άλλες χώρες προχώρησαν σταδιακά και στην Ελλάδα προχώρησαν με μια ένταση την περίοδο αυτή, συνδέθηκαν με το χρέος, αλλά δεν είχαν να κάνουν μόνο και κυρίως με το χρέος και απόδειξη είναι ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ». Και σημείωσε ότι αυτά το ΚΚΕ τα έλεγε το 2010, το 2012, το 2014, «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για αντιμνημονιακές κυβερνήσεις χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και τις αιτίες των μνημονίων».

Ads

Είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί μονόδρομο τη σύγκρουση του λαού με αυτή την πολιτική και αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ, «και για να ανακτήσει ο λαός τις απώλειες που είχε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για να ζήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του». «Με αφορμή την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, είναι κρίσιμο ο λαός να δει την “μεγάλη εικόνα”, τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ και να οργανώσει την πάλη του σε στέρεες βάσεις, προκειμένου να συγκρουστεί αλλά και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και αυτός είναι ο δρόμος που δείχνει το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια»” ανέφερε ο κ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι βάσει των εμπειριών που έχει αποκτήσει ο λαός, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από αυτήν την πολιτική».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση με αριστερό κόμμα», «συνεχίζει την στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχοντας συγκλίνει σε στρατηγικά ζητήματα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», και πως η ΝΔ που επιδίδεται συστηματικά να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ αριστερά ή ακόμα και κομμουνιστικά χαρακτηριστικά «το κάνει για να συσπειρώσει ένα δεξιό ακροατήριο».

«Ο λαός έχει εμπειρία, αντιλαμβάνεται ότι τα κόμματα αυτά συγκλίνουν στις βασικές στρατηγικές επιλογές που διαμορφώνουν την σημερινή αμείλικτη πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό, άρα αυτό που χρειάζεται είναι ένα μέτωπο, μια συμμαχία όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική, ενάντια σε αυτά τα κόμματα, στις κυβερνήσεις τους και ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του» ανέφερε σε άλλο σημείο και καταλήγοντας τόνισε:

«Υπάρχει δυνατότητα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, παρά επιμέρους διαφοροποιήσεις, γνώμες, ή και διαφωνίες για την πολιτική πρόταση διεξόδου που έχει το κόμμα, όμως είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, που μπορεί σήμερα να δώσει απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα».