Με συγκρατημένη αισιοδοξία σχολιάζει η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας των επαφών Τσίπρα στη Μόσχα. Δεν λείπει και η κριτική που κάνει λόγο για θησαυρό που αποδείχτηκε… (υδρογον)άνθρακας.

Ads

Με τις συμφωνίες Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα «η Ελλάδα μπαίνει στη μεγάλη σκακιέρα» γράφει η Αυγή. Στοιχειοθετώντας τι πέτυχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Ρωσία, η εφημερίδα αναφέρεται στην δρομολόγηση των διαδικασιών για συμμετοχή της Ελλάδας στον νότιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία με σύμπραξη ελληνο-ρωσικών εταιρειών σε αντιστάθμισμα των συνεπειών του εμπάργκο και στη βούληση της ρωσικής ηγεσίας για επενδύσεις στη χώρα μας σε λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο κι αεροδρόμια. Το μήνυμα που ο Τσίπρας έστειλε στην Ευρώπη ήταν πως «η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει από τον διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρό μας», σημειώνει η εφημερίδα.

Η θερμή συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και οι συμφωνίες για αγωγό, αγροτικά προϊόντα κι επενδύσεις αφήνουν περιθώριο για υποσχέσεις παρά τις επικρίσεις των εταίρων, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. Στο σημερινό της φύλλο που κυκλοφορεί με τίτλο «Γκάζι και συμπάθεια», γράφει πως με την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στους επικριτές του ότι η κυβέρνηση θα ασκεί εξωτερική πολιτική όπως αυτή νομίζει.

Ένα νέο «κεφάλαιο» στην αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων άνοιξαν στο Κρεμλίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ανοίγοντας στη βεντάλια των θεμάτων ζητήματα οικονομικής αλλά και πολιτιστικής συνεργασίας, εκτιμά το Έθνος.

Ads

«Μετρημένα βήματα στη Μόσχα» είδε από την πλευρά της η καθημερινή.«Με προσεκτικά βήματα δρομολογείται η νέα περίοδος στις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα επικράτησε θετικό κλίμα, αλλά δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος», σχολιάζει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της.

Με τον τίτλο «(Υδρογον)άνθρακες ο θησαυρός> κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα. «Τα Ορλωφικά είναι γνωστά από την Ιστορία: η αυτοκράτειρα της Ρωσίας έστειλε τον ευνοούμενο της Αλέξη Ορλώφ να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους Έλληνες το 1770. Όταν οι Τούρκοι έπνιξαν στο αίμα την επανάσταση, η Ρωσία αναγκαστικά εγκατέλειψε τους ομόθρησκους Έλληνες. Αλλά ο μύθος του “Μόσκοβου” που θα φέρει το σεφέρι – το εκστρατευτικό σώμα – δεν έσβησε ποτέ. Όπως και δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα», σχολιάζουν Τα Νέα. «Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στοχεύει σε μία πολυδιάστατη εξωτερική  πολιτική – και πράγματι, ουδείς μπορεί να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι θα πράττει στο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ρώσοι – όπως φάνηκε και στην κρίση της Κύπρου το 2013 – δεν φείδονται λόγων καλών αλλά δεν βγαίνουν κι από τα γεωπολιτικά τους όρια», καταλήγουν Τα Νέα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ: