Την πανίδα με τη χλωρίδα μπέρδεψε ο Δήμος Αθηναίων -και όχι μόνο- στην ανακοίνωσή του για να δικαιολογήσει την αμφιλεγόμενη επιλογή του να φυτέψει στο κέντρο της Αθήνας πλατάνια, προκαλώντας αντιδράσεις στο twitter.
 
Στην ερώτηση, γιατί επελέγησαν τα πλατάνια που χρειάζονται πολύ νερό και μεγαλώνοντας οι ρίζες τους θα μπορούσαν ακόμη και να καταστρέψουν δρόμους και πεζοδρόμια, η απάντηση που δίνεται αναφέρει: «Πλατάνια υπάρχουν και σήμερα στην Πανεπιστημίου, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε άλλα σημεία της πόλης, ενώ αποτελούν μέρος της αστικής πανίδας της Αττικής. Τα πλατάνια είναι αειθαλή και καθώς είναι πλατύφυλλα προσφέρουν μεγάλη σκίαση».

Ads

Ωστόσο, τα πλατάνια αποτελούν χλωρίδα και όχι πανίδα, η οποία περιλαμβάνει τις γάτες, τους σκύλους και τα υπόλοιπα ζώα που συναντάμε στις πόλεις. Ένα δεύτερο σημαντικό λάθος στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων είναι ότι ο πλάτανος δεν είναι αειθαλές, όπως αναγράφεται, αλλά φυλλοβόλο δέντρο, εκτός αν πρόκειται για το είδος εκτός από το είδος P. kerrii.