Υποσιστισμός, βασανισμός, εξαναγκασμός και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής με στόχο το κέρδος προκύπτει από τα στοιχεία της πολυσέλιδης δικογραφίας για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά.

Ads

Η δικογραφία υποβλήθηκε από την Ασφάλεια Χανίων στη Δικαιοσύνη και συνοδεύει συνολικά 37 κατηγορούμενους για 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας, επτά εκ των οποίων έχουν συλληφθεί.

Μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για τη «σίτιση»

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για τη «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.

Ads

Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές και εντόσθια ζώων που προμηθεύονταν δωρεάν, τους έδιναν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες, δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους.

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό. Έδιναν στους ηλικιωμένους ακόμη και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, αλλά και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρήσεις.

Βασανιστήρια

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι ηλικιωμένοι πλένονταν και καθαρίζονταν αραιά, το ίδιο και οι ρόμπες τους, ενώ αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν κοινές πετσέτες, ξυραφάκια και άλλα αναλώσιμα υλικά.

Αναφέρεται επίσης πως οι κατηγορούμενοι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα με ιμάντες περίδεσης σε χέρια και πόδια τους ηλικιωμένους, ενώ στους περισσότερους από αυτούς χορηγούσαν ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

72χρονος «σκιά του εαυτού του»

Χαρακτηριστική είναι μία από τις νέες καταγγελίες, που αφορά στην περίπτωση ενός 72χρονου ανθρώπου, που αν και κατάκοιτος, δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τον άνθρωπο πήγαν οι συγγενείς του στη μονάδα τον Αύγουστο του 2019, προκειμένου να έχει καλύτερη περιποίηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ Χανίων, στενό συγγενικό του πρόσωπο, τον πρώτο μήνα όλα κυλούσαν ομαλά, στη συνέχεια, άρχισαν προβλήματα σχετικά με τη σίτισή του, ενώ και ο ίδιος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συγγενικό του πρόσωπο τον βρήκε δεμένο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο άνθρωπος κρύωσε και ο γιος του ζήτησε να φέρει δικό του γιατρό, κάτι που η ιδιοκτήτρια της μονάδας αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα μετά από ενάμιση μήνα, να πέσει το οξυγόνο του και να χάσει την επαφή με το περιβάλλον.

Με επιμονή της οικογένειας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου στα Επείγοντα, διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος είχε υποστεί σηπτικό σοκ από τις κατακλύσεις.

Ο 72χρονος κατέληξε και – όπως καταγγέλλει ο γιος του – μέσα σε 6 περίπου μήνες, από την ημέρα δηλαδή της εισαγωγής του στο γηροκομείο, μέχρι την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή, είχε μείνει στην κυριολεξία η σκιά του εαυτού του, αφού είχε χάσει 40 κιλά.

Και λεηλασία…

Δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες – που συμπεριλαμβάνονται στους 37 κατηγορούμενους – εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά, ενώ κατηγορούνται και 12 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν τη συγκεκριμένη δομή.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι κατηγορούμενοι να ευθύνονται και για άλλους θανάτους για τους οποίους δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό το οποίο μπορεί να προκύψει όμως στη συνέχεια. Ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της γυναίκας που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για τη διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.