Η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, θα ληφθεί πριν το τέλος του Νοεμβρίου 2011, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη, για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Πρόσθεσε δε, ότι το Eurogroup αναμένει επιστολή του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τις προθέσεις της κυβέρνησής του. Δεν έχει μέχρι στιγμής διασαφηνιστεί αν αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει πλέον η απαίτηση για έγγραφες εγγυήσεις εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου την οποία η Κομισιόν επιμένουν να ζητούν επιμόνως.

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup, διευκρίνισε, ότι αναμένεται επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν, έως τώρα παραμένει αμετακίνητη στο αίτημά της για έγγραφη δέσμευση της ΝΔ επί της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου και των όρων που απορρέουν από αυτήν, ενώ την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του. Το ίδιο επανέλαβε και σήμερα από τη Βουλή, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση πριν την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μπαρόζο: Μέτρα ενισχυμένης εποπτείας από τον Δεκέμβρη

Ads

«Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια συστημική κρίση, για την επίλυση της οποίας θα απαιτηθεί ισχυρότερη δέσμευση από όλες τις χώρες» δήλωσε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Είμαστε πράγματι αντιμέτωποι με μία αληθινά συστημική κρίση που απαιτεί μία ακόμα ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετα και πολύ σημαντικά μέτρα» τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται βαθύτερη οικονομική ενοποίηση των 17 χωρών της ευρωζώνης, χωρίς όμως να τοποθετηθούν σε μειονεκτική θέση τα υπόλοιπα δέκα μέλη της ΕΕ.

Διευκρίνησε τέλος, ότι τα νέα μέτρα ενισχυμένης εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.

Κατά την δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε ότι πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, καθώς μια καλύτερα δομημένη Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων.