«Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης. Επισήμανε ότι οι δυο τους θα παραμείνουν σε «στενοί επικοινωνία» μέσα στις επόμενες ημέρες. «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Τσίπρας.

Ads

Αναλυτικότερα, μιλώντας προς δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Τσίπρα «πώς θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία εν ευθέτω χρόνω».

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε: «Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

Νωρίτερα, το καλό κλίμα στη συνάντηση επιβεβαίωναν και πηγές του Μαξίμου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».

Σημειώνεται πως η νέα συνάντηση έρχεται λίγες ώρες μόλις μετά τις τριμερής διαβουλεύσεις που είχαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγγελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν υποθήκη άμεσης συμφωνίας, με λύση για το χρέος αλλά και με «ρήτρα» επώδυνων μεταρρυθμίσεων.

Ads

Ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

image

image

image

image

image