Αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στην νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι, γεγονός που αποτυπώνεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη».

Ads

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να σεβαστεί τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους κοινοβουλευτικούς στην υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα δεχθεί άλλη λιτότητα, ο επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης απαντούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως η Αθήνα θα αλλάξει τη στάση της, «ώστε να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο εποικοδομητικό στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί ενδεχόμενης διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», «αν και», όπως είπε «είναι εφικτές ορισμένες τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τους όρους αποπληρωμής του». «Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεν θα το δέχονταν», σημείωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι εφικτές ορισμένες ρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν θα μεταβάλλουν θεμελιωδώς αυτά τα οποία ισχύουν.

Ads

Στη συνέντευξή του προς την Figaro, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Μου είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του κίνδυνο, αλλά πρόκληση για την Ευρώπη. Αυτό το οποίο του απάντησα είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι κίνδυνος για την Ελλάδα, αλλά πρόκληση», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.